У розсаднику інституту рису в селищі Плодове під Новою Каховкою Херсонської області вирощують субтропічні дерева.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на agro-yug.
Колекцію рослин збирали з 50-х років минулого сторіччя. Перші дерева, які тут з’явилися, вирощували для заліснення Степу. Потім почали досліджувати екзотичні культури. Завезені рослини адаптували до посушливих кліматичних умов.
Зокрема, у розсаднику вирощують 18 сортів зізіфуса.
«Сортові плоди зізіфуса дуже різняться між собою формою, кольором, смаком. Вони є веретеноподібні, видовжені, грушоподібні, як яблука, тобто дуже різні форми плодів. Дуже корисна культура. І для нашого Степу дуже цінна культура — вона посухостійка. Її можна взагалі не зрошувати, вона буде добре рости без зрошення», — розповідає кандидатка біологічних наук Ольга Грабовецька.
На базі інституту також вирощують хурму віргінську. На деревах вже зав’язалися плоди. Цей вид найбільш морозостійкий, витримує температури до -13°С, а насіння — до -35°С. При цьому, плоди хурми можуть важити до 90 грамів — це залежить від сорту.
«Взагалі в Україні відомо три види хурми, і вони найбільш поширені. Це кавказька хурма, віргінська та східна. Але є ще один невизнаний вид — це хурма гібридна, дуже насичений смак, вона нагадує мармелад, карамель. Єдиний її недолік, що вона багатонасіннева. Але вона дуже смачна. Ми знаємо, що хурма корисна, дуже багато йоду і для нашої зони, де багато людей відчувають брак йоду, вживання її в їжу буде доповнювати», — зазначила Ольга Грабовецька.
Вчені установи співпрацюють з садівниками Західної України, які надсилають саджанці. Є у розсаднику і нові рослини. Тут вирощують азіміну трилопатеву, яка може скласти конкуренцію абрикосам.
«Це взагалі нова плодова культура, називається вона азіміна трилопатева, родом вона зі Східної частини Північної Америки. В цьому році плоди у неї маленькі, потерпає від посухи, високих температур. Вона не така стійка, як хурма та потерпає у нашу посуху. Але вона дуже корисна, плоди нагадують банан за смаком. На смак — як суміш плодів манго, банан, авокадо. Як на мій смак, то більше схоже на нашу диню. Кремоподібна маса, дуже ароматні. В плодах дуже багато калію», — говорить вчена.
У розсаднику рослини досліджують, восени сюди приїжджають фермери та дачники за саджанцями. Більшість рослин можна вирощувати на присадибних ділянках.
Джерело: propozitsiya.com