Хліб нашої Перемоги — це сорти Київських пшениць! — журнал Пропозиція

Пшениця озима по праву займає першість серед продовольчих культур, а пшеничний хліб та продукти її переробки мають важливе харчове значення у житті людства.

У сучасному прогресивному землеробстві дедалі більшого значення набуває освоєння наукових досягнень селекції та насінництва, а зростання валових зборів зерна на земній кулі протягом останніх 50-ти років зумовлене саме генетичним поліпшенням рослин.

Підвищення продуктивності основного хліба – пшениці озимої – насамперед базується на використанні генетичного потенціалу інноваційних сортів. Але, на жаль, хліборобська практика показує, що потенціал продуктивності пшениці озимої у виробництві часто реалізується лише на 30–50 %.

За словами Володимира Васильовича Моргуна, директора Інституту фізіології рослин і генетики НАН України, помилково думати, що лише нові технології аграрного виробництва вирішать проблему збільшення валового збору зерна. Для цього необхідно мати певні знання і основне — впроваджувати у виробництво принципово нові, максимально адаптовані до сучасних погодних умов, сорти та високоякісне насіння.

«Саме добрий сорт та дотримання технології його вирощування, — продовжує академік, — є найдієвішою формулою отримання достойного рівня врожаю. На цьому трималося і тримається зерновиробництво всього світу».

 

 

Вже майже пів століття науковий колектив Інституту фізіології рослин і генетики НАН України та Дослідного сільськогосподарського виробництва Інституту під керівництвом всесвітньовідомого генетики-селекціонера рослин, Героя України, академіка НАН України Володимира Васильовича Моргуна творчо працюють у цьому напрямі, створивши понад двісті високопродуктивних інноваційних сортів та гібридів основних сільськогосподарських культур, таких як пшениця, кукурудза, жито, спельта, ячмінь та інші.

Щорічно лише сортами золотих київських пшениць засівається близько 2 млн га, а це третина всіх площ посіву цієї культури в Україні, тому логічно, що кожна третя хлібина випечена із зерна сортів селекції ІФРГ НАН України, а це є вагомим внеском у зміцнення продовольчої безпеки нашої держави.

Про київські пшениці ведуть мову керівники господарств із різних регіонів України, які спеціалізуються на виробництві високоякісного насіння та товарному зерновиробництві.

Так, наприклад, ТОВ «Агроексперт», яке господарює в селі Елітне Харківського району Харківської області відоме далеко за межами України, як виробник посівного матеріалу. Сергій Миколайович Доля працює тут директором уже понад 10 років.

«З Інститутом фізіології рослин і генетики НАН України та його Дослідним господарством, — розповідає Сергій Миколайович, — ми співпрацюємо дуже давно. Щорічно отримуємо на своїх полях високі врожаї київських пшениць на рівні 7,5–8,0 т/га, а якість продовольчого зерна завжди відповідає 2–3 класу. За нестабільних погодних умов Харківської області фермери в основному віддають перевагу універсальним, перевіреним часом сортам, таким як Богдана і Подолянка.

 

 

Також чудово зарекомендував себе у виробництві високоінтенсивний сорт пшениці озимої Астарта. Всі сорти селекції Інституту фізіології рослин і генетики НАН України, які ми висіваємо, мають високу зимо- та посухостійкість, що критично важливо для Харківщини. Кращого сорту пшениці озимої, як Богдана, я не знаю

Діяльність нашого підприємства зосереджена виключно на виробництві насіння пшениці озимої, соняшнику та кукурудзи».

«Ми представляємо сорти селекції ІФРГ НАН України в центральних областях нашої держави, — говорить Роман Григорович Браціло, директор ТОВ Агрофірми «Славутич». — У 2022–2023 рр. насіннєві посіви супереліти та еліти київських пшениць на Дніпропетровщині становили понад 500 га.

 

 

Середня врожайність сорту пшениці озимої Богдана на площі 100 га становила 7,5 т/га.

Найбільшим попитом серед хліборобів нашого регіону користуються сорти київських пшениць — Богдана, Подолянка, Новосмуглянка, Софія Київська та Городниця.

На думку Романа Григоровича, досвідченого керівника та агронома-практика, в недалекому майбутньому сорти київських пшениць запанують на полях різних країн світу..

«Наша перспектива, — продовжує Сергій Миколайович Бурлай, головний агроном ТОВ АФ «Славутич», — це вирощування високоякісного насіннєвого матеріалу пшениці озимої селекції ІФРГ НАН України.

 

 

З року в рік дедалі більше впроваджуються нові сорти пшениці озимої селекції Інституту на полях Дніпропетровщини та нашої країни, бо мають неабиякий запас міцності в жорстких умовах Степу. Таке поєднання науки і практики завжди дає гарні результати. Київські селекціонери своєю самовідданістю та важкою працею сприяють підвищенню хлібного достатку нашої країни».

«На сьогодні в господарстві, — розповідає Михайло Анатолійович Харенко, голова СФГ «Подільське» Козятинського району Вінницької області, — чітко підібрані для нашої кліматичної зони сорти пшениці озимої селекції академіка Моргуна такі, як Даринка Київська, Городниця та Перлина Поділля. Вони здатні не лише стабільно забезпечувати високий рівень урожайності, а й утримувати якісні показники зерна на рівні 2 класу. Також ми щорічно оновлюємо асортимент сортів у виробництві селекційними новинками Інституту. На сьогодні ми вже маємо у широкому впровадженні такі, як Київська 19, Січеслава, Щедрівка Київська та Плеяда.

 

 

Працюючи з Інститутом фізіології рослин і генетики та його Дослідним господарством, ми щорічно маємо у виробництві врожайність пшениці озимої на рівні 9,0–10,0 т/га, а стабільність на сьогодні — це дуже важливо.

І саме тепер так має бути. Усі повинні підтримувати один одного, а особливо вітчизняного виробника. Дай, Боже, нам сили витримати нелегкі військові будні, перемогти і повернутися в поле, щоб під мирним небом вирощувати хліб для людей».

Також уже третій рік поспіль свою господарську діяльність практично на лінії фронту веде фермер Олег Григорович Жига. Фермерське господарство «Ксенія-Агро», яке він очолює, знаходиться у Нікопольському районі Дніпропетровської області.

 

 

«Чітко витримуючи науково-обґрунтовану технологію вирощування пшениці озимої навіть в степах Дніпропетровщини, — говорить Олег Григорович, — сорти пшениць Моргуна забезпечують урожай на рівні 7,0–9,0 т/га.

Особливої уваги заслуговує інтенсивний сорт пшениці озимої Городниця, який по попереднику горох вже три роки поспіль формує врожай 8,5 т/га, а славнозвісний сорт пшениці озимої Богдана навіть по соняшнику та практично без добрив забезпечує врожайність 6,0–6,5 т/га.

Це вагомий резерв зростання валових зборів зерна пшениці, адже минулого року в Україні в середньому збирали дещо більше 4,0 т/га.

Сорт пшениці озимої Щедрівка Київська, хоч і новий, але за своєю виробничою надійністю є неперевершеним і також припав нам до душі».

У надзвичайних умовах жорстокої війни, не втрачаючи надії, плідно трудиться під керівництвом досвідченого практика-агронома Олексія Анатолійовича Гомона колектив СТОВ АФ «Новий шлях» Борівського району Харківщини.

 

 

За словами Олексія Анатолійовича, в 2023 році під щоденними обстрілами вдалося зібрати майже весь урожай. Найщедрішим був сорт пшениці озимої селекції ІФРГ НАН України Софія Київська, який за мінімального рівня обробки та живлення сформував урожай на рівні 6,0 т/га, а якість зерна відповідала 3 класу. «У довоєнний період, ми виробляли більше 1000 тон насіння лише пшениці озимої, яким забезпечували власний агрохолдинг та сільськогосподарські підприємства Луганщини, Харківщини та Донецької області. На сьогодні колектив сконцентрований виключно на виробництві товарної продукції та, по суті, збереженні господарства в цілому. Не дивлячись на ситуацію, ми працюємо, разом із рослинництвом неабиякої уваги також потребує тваринництво, яке в надскладних сьогоднішніх реаліях разом продовжуємо утримувати», — говорить Олексій Анатолійович.

 

 

Як бачимо, наразі, сорти селекції Інституту фізіології рослин і генетики НАН України мають високу екологічну пластичність і тому висіваються в усіх кліматичних зонах України (Степ, Лісостеп, Полісся) і далеко за її межами.

У світовій практиці ніхто не ототожнює зону вирощування сорту із адресою селекції.

Інститут фізіології рослин і генетики НАН України має 17 опорних пунктів, розміщених в зонах Степу, Лісостепу та Полісся, в яких ведеться селекційна робота, насінництво, екологічні випробування та демонстраційні посіви. Це світова практика ведення наукових досліджень з проблем генетичного поліпшення рослин. Така методика ведення селекційних досліджень дає змогу створювати сорти з високою екологічною пластичністю.

Хіба може бути для істинного хлібороба щось приємніше, ніж щедрий урожай?! У 2023 році, з причини нестабільного експорту аграрної продукції, Інститут активно продовжує розпочатий у 2022 році новий напрям — вирощування зерна високої хлібопекарської якості, чим самим може забезпечувати підприємства переробної галузі борошномельного та круп’яного напряму насінням пшениці озимої з екстра якісними показниками зерна,що дасть можливості отримати продукцію надзвичайно високої якості та сприяти розвитку вітчизняної переробної галузі.

Вперше в Україні вченими Інституту створено унікальний за якістю зерна сорт пшениці озимої Донор Київський, основне призначення якого — виробництво хлібобулочних виробів високої якості та екстра якісного борошна, в тому числі і для експорту. Слід підкреслити унікальність сорту пшениці озимої Донор Київський, зерно якого містить 17,0–18,0% білка високої якості.

Впровадження цього сорту у виробництво може суттєво підвищити експортний потенціал України за рахунок підвищення якості продукції борошно-крупяної промисловості.

Серед сортів, які мають високу якість зерна сильної пшениці, слід назвати нові сорти пшениці Здоба Київська, Джамала, Синтетик 240 та інші.

Україна повинна перебудуватись від експорту зерна до експорту продукції переробки, тому вирощування зерна високої якості — саме на часі і має стати в пріоритеті.

 

 

Також Інститут має на озброєнні унікальний спеціалізований сорт пшениці-дворучки Зимоярка, який користується неабиякою популярність серед агровиробників, поєднує в собі два типи розвитку — озимий та ярий. Він був створений на основі глибоких знань та інноваційного підходу до роботи із хлібними злаками, щоб дарувати людям найсвятіше — хліб!

Сорт такого типу має надзвичайно вагоме практичне загальногосподарське значення. За осіннього та ранньовесняного висівання він істотно перевищує за врожайністю яру пшеницю.

Результати проведених польових досліджень показують, що у виробничих умовах Дослідного сільськогосподарського виробництва Інситуту фізіології рослин і генетики НАН України (Київська область) в ярому посіві сорт Зимоярка забезпечив урожайність на рівні 7,5 т/га.

Це один із найвищих рівнів продуктивності ярої пшениці в країні у виробничих умовах.

Весняний підсів Зимояркою упоперек посівів пшениці озимої може забезпечити прибавку врожаю у 1,5-2 рази.

Сорт Зимоярка має незаперечні переваги подовженого періоду осінньої сівби, його можна висівати в кінці оптимальних строків посіву озимих, під час зимових відлиг та ранньою весною. Аграрії мають можливість пересіву зріджених або загиблих озимих тією самою культурою.

В науково-практичних дослідах Віктора Швартау, академіка НАН України, з проблем розробки та впровадження запрограмованих урожаїв на дослідному полі Інституту у 2023 році отримано рекордні врожаї продовольчого зерна сортів селекції ІФРГ НАН України:

  • Київська — 19–13,2 т/га,
  • Городниця — 13,5 т/га,
  • Софія Київська — 14,4 т/га.

До речі, сьогодні жоден із закордонних сортів пшениці озимої, занесений до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, за стабільністю продуктивності та якістю і особливо стійкістю до морозів та посухи, в умовах заощадливих технологій, не може конкурувати з кращими сортами вітчизняної селекції. Це результат багаторічної творчої праці академіка НАН України, талановитого генетика-селекціонера рослин Володимира Моргуна та його трудового колективу.

Академік В. В. Моргун наголошує на тому, що Україна має збирати високі врожаї європейського рівня, які забезпечують її економічне зростання та добробут власного народу.

Ми щиро бажаємо успіхів і добробуту всім хліборобам і нагадуємо, що насіння київських пшениць від ІФРГ НАН України є першим кроком до одержання гарних врожаїв та високих прибутків. Іде війна, скорочуються посівні площі, валові збори основного хліба планети, є критичні проблеми із виробництвом та збутом. Але ми віримо в Перемогу!

«Для нас, аграріїв, наша мирна зброя — це забезпечення продовольчої безпеки нашої країни та світу в цілому. Впровадження нових сортів та використання на посів насіння високої якості, — говорить Володимир Моргун, — забезпечить стабільне зерновиробництво та стійку економіку».

Майбутнє за тим, хто це вчасно зрозуміє, а в підсумку одержить не лише високий урожай, а й добрий прибуток.

Отже, запрошуємо партнерів до співпраці!

Київські пшениці — хліб нашої Перемоги!

Звертайтеся, мирною зброєю забезпечимо!

Придбати високоякісне насіння пшениць озимої пшениці можна безпосередньо в Інститут фізіології рослин і генетики НАН України (ІФРГ НАН України) або в Дослідному сільськогосподарському виробництві ІФР НАН України ( [email protected]).

Звернувшись до науковців Інституту фізіології рослин і генетики НАН України, ви матимете змогу не лише придбати високоякісне насіння кращих сортів озимої пшениці, а й отримати повний консультативний супровід – від підготовки ґрунту до збирання врожаю. Разом ми сильніші! Ми працюємо з Вами, для Вас та процвітання України!

Давид КОНОВАЛОВ, канд. с.-г. наук, директор ДСВ ІФРГ НАН України

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *