Торік Україна стала дев’ятим найбільшим у світі експортером крохмалю, продавши на іноземні ринки більше 10 тис. т продукції. Лідерство з вирощування картоплі впевнено тримають три області — Вінницька, Житомирська та Львівська, які сукупно мають 23% від усіх засаджених картоплею посівних площ.
Останніми роками більшість картоплі — столової, чипсової та крохмальної — вирощують саме західні області.
Шлях від картоплини до крохмалю
Переробка картоплі зазвичай відбувається або безпосередньо з поля, або з використанням технологій зберігання.
«Перший підхід — переробка з поля — означає, що переробне підприємство працюватиме лише кілька місяців на рік після завершення збору врожаю у жовтні. Другий підхід — використання технології зберігання картоплі — дозволяє переробнику працювати цілий рік, а також значно збільшити обсяги виробництва», — пояснює директор ТОВ «Стронг Енерджі Захід» (Львівська область), що займається виробництвом та експортом картопляного крохмалю, Юрій Пульгун.
Джерело: agroportal.ua