Що потрібно встигнути зробити дачнику у вересні в саду, городі та квітнику?

Вересень, і вже відчувається перше подих золотої осені. Дні стрімко коротшають, а середньодобова температура помітно знижується. У другій половині місяця в середній смузі вже велика ймовірність перших нічних заморозків. Цього місяця бажано завершити всі роботи зі збирання врожаю на ділянці та розпочати підготовку свого саду до зими.

Сад

У вересні розпочинається масовий збір урожаю плодів осінніх та зимових сортів яблунь та груш. Насамперед знімають остаточно дозрілі плоди, не допускаючи їхнього опадання на землю. Визначають знімну зрілість плодів з придбання характерного сортового забарвлення, наявності зрілого насіння всередині та легкого відділення з плодової гілочки. Такі плоди буквально самі падають у руку при дотику до них. Відривати плоди із зусиллям або буквально відкручувати з гілки небажано, нехай вони зависять ще кілька днів, дозріють. Збирати врожай потрібно у теплу суху погоду до настання затяжних дощів та заморозків.

На молодих неплодоносних саджанцях необхідно прищипнути верхівки у всіх однорічних пагонів. Цей прийом прискорює визрівання молодої деревини та сприяє підвищенню її морозостійкості.

У ствольні круги вносять калійно-фосфорні добрива, перегній, який одночасно послужить і утеплювачем для кореневої системи в зимові холоди.

Якщо планується посадка додаткових молодих саджанців плодових дерев, то їм заздалегідь готують посадочні ями. Вже з кінця вересня можна починати пересаджувати плодові дерева.

Особливу увагу слід звернути на наявність достатньої кількості вологи у ґрунті. При посушливій погоді сад потребує поливу, щоправда, помірного. Інакше дерева підуть у зиму ослабленими і будуть більше схильні до вимерзання. Якщо ж періодично йдуть дощі, поливати сад необов'язково.

У вересні знімають урожай і з винограду, який нині вирощують багато садівників-любителів у середніх і навіть північних широтах. Грона акуратно зрізають у теплу суху погоду. Після перших заморозків лозу слід зняти з шпалер і укласти на землю, попередньо обрізавши пагони, що не визріли, і видаливши всі залишки листя. У цей період лоза гнучка і легко піддається скручування та укладання. Якщо ж вона зазнає заморозків, то стане ламкою і укласти її буде набагато важче.

У першій половині місяця висаджують живці черевки червоної смородини, в другій половині – чорної смородини. Вирізують живці з 5-7 нирками із середньої частини пагонів поточного року і заглиблюють у ґрунт на 1-2 бруньки під кутом 45 градусів. Місце посадки добре поливають і протягом усього теплого періоду стежать, щоб грунт був досить зволоженим. З настанням стійких холодів живці ретельно мульчують торфом або перегноєм і вкривають ялиновим лапником або іншим матеріалом.

Дорослі кущі смородини, агрусу підгодовують перегноєм або фосфорно-калійними добривами згідно з прийнятими нормами. Ґрунт навколо кущів перекопують, але неглибоко, пам'ятаючи, що коренева система лежить близько до поверхні. Кущі корисно злегка підгорнути родючою землею. Ще не пізно вирізати зайві старі або пагони, що загущають крону, якщо це не зробили влітку.

Перша декада вересня – останній термін для посадки розсади садової суниці. На плодоносній грядці, як і раніше, актуальні прополка, видалення вусів, що відростають, і полив при необхідності.

Город

На городі у вересні, мабуть, найгарячіший час. Потрібно зібрати до заморозків вирощений урожай усіх овочевих культур, крім пізньої капусти. У суху теплу погоду викопують картоплю. Для початкового просушування його можна відразу ж після викопування залишати прямо на землі, розсипаючи в один шар. А надвечір обсохлі бульби слід зібрати в сітки або мішки і перенести до сховища. Так само роблять з буряком і морквою.

Якщо тепла погода, то можна не поспішати зі збором томатів з теплиць. Здорові, не уражені хворобами кущі ще дають непоганий урожай. Але з приходом дощової сирої погоди зі збиранням цієї культури краще поквапитися. Тоді збирають всі плоди, що залишилися, використовують їх у консервуванні, а зелені розкладають у теплому сухому місці для дозрівання.

Орієнтиром для збирання солодкого перцю з парничків може стати зниження температури повітря до 15 градусів і нижче. Справа в тому, що перець дуже теплолюбний і така температура є граничною для його вегетації. Як тільки вдень повітря прогрівається не вище за цю позначку, перець припиняє свій зріст, і його потрібно відразу ж зібрати.

До настання перших заморозків дуже важливо забрати огірки, кабачки, гарбуза і т.п. Ці рослини дуже чутливі до холодів, а гарбуз, який переніс навіть дуже короткочасне зниження температури до нуля градусів або нижче, зберігатися всю зиму вже не буде, обов'язково загниє.

Сигналом для збирання ярого часнику є пожовтіння його листя на одну третину. Головки акуратно підкопують лопатою, витягають із ґрунту і розкладають для просушування та дозрівання в сухому місці, що провітрюється. Залежно від погоди це може бути грядка або горищне приміщення, навіс.

Ділянки, що звільнилися від овочів, перекопують, вносячи перегній або добрива. Перекопувати слід глибоко, не розбиваючи груди землі. Так вони краще промерзають взимку, що призводить до загибелі насіння бур'янів і шкідників, що влаштувалися в ґрунті на зимівлю.

Поряд із прибиранням займаються і посадкою. На ділянки, що звільнилися, можна на початку місяця висадити потроху кропу, петрушки, цибулі на перо. До настання стійких холодів ці культури ще встигнуть порадувати вас молодою вітамінною зеленню до столу. А якщо прикрити їхню плівкою, то процес прискориться.

У другій половині місяця настають потрібні терміни для посадки озимого часнику. Великі зубки висаджують на глибину 4-6 см, дрібні – дрібніші. Малюсенькі зубчики-карточки акуратно розсипають у борозенки, присипаючи їх ґрунтом всього на пару сантиметрів. Усі посадки за посушливої погоди обов'язково поливають.

Квітник

У квітнику продовжують розподіл кущів багаторічників, що розрослися, і збір визрілого насіння однорічних рослин. Прополка, як і раніше, актуальна: бур'яни є притулком для комах-шкідників та збудників захворювань. А ні ті, ні інші нам зовсім не потрібні!

Наприкінці вересня можна викопувати ранні сорти гладіолусів. При цьому листя зрізають секатором, залишаючи пень у 1-2 см, старі цибулини обережно видаляють. Цибулини промивають у розчині марганцівки і розкладають для просушування в сухому місці з температурою бажано вище 25, але не нижче 20-22 градусів. Щоб не помилитися з термінами визрівання цибулин, слід запам'ятати одне правило. Цибуліні гладіолуса для повного визрівання потрібно приблизно 40 днів після зрізання квітки. Тому потрібно в якийсь один день просто зрізати всі квіти і стрілки, що не розпустилися, а рівно через 40 днів викопати цибулини. При цьому розрахунку обов'язково враховувати кліматичні умови своєї місцевості. Невеликі заморозки зовсім не страшні цибулинам, які перебувають у ґрунті. А на випадок нижчих температур можна замульчувати посадки торфом або тирсою шаром 8-10 см.

На трояндах необхідно зрізати бутони, що з'являються, тому що розцвісти вони все одно можуть не встигнути, але ось виснажити кущ напередодні зимівлі їм під силу.

Кімнатні квіти, які проводили літо на свіжому повітрі, вносять у будинок, щоб вони не страждали від суттєвих перепадів денних та нічних температур.

Наприкінці місяця розпочинають посадку цибулинних: тюльпанів, гіацинтів, нарцисів та інших.

Увага! Календар розрахований насамперед на кліматичну зону середньої смуги і містить лише найзагальніші рекомендації. Тому кожен має їх коригувати відповідно до свого особистого асортименту рослин та конкретних погодно-кліматичних умов свого регіону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *