Вирощування тепличних овочів в Україні значно скоротилося, і зменшення потужностей позначилося на ціноутворенні останні два сезони. Також можна відмітити зміщення тепличного бізнесу з півдня до центральних та східних регіонів.
За даними офіційної статистики, 2022 року під огірками захищеного ґрунту були задіяні 1637 га, під томатами — 2579 га, перцем — 87 га, зеленню — 20 га.
Томати й огірки можуть зрости в ціні
Координатор проєкту EastFruit Weekly Олександр Хорев зазначає, що за час тимчасової окупації та бойових дій виробництво тепличної продукції в Україні суттєво скоротилося.
Олександр Хорев, координатор проєкту EastFruit Weekly
Для порівняння — 2021 року під огірками було задіяно 2976 га, помідорами — 3013 га, перцем — 106 га, зеленню — 51 га теплиць. Особливі втрати у тепличному виробництві України сталися за окупації Кам’янко-Дніпровського району Запорізької області. Так, 2022 року було вирощено 115 тис. т огірків та 142 тис. т помідорів у теплицях — ці офіційні дані дійсно менші порівняно з 2021 роком. Але слід зазначити, що вже минулого року завдяки заходам релокації мінімум 20-30% виробництва тепличних овочів країни поновлено у центральних, західних та північних областях.
Джерело: agroportal.ua