Як зберегти соковитість яблук до зими: простий метод без льоху

Мрієте про хрускіт соковитого яблука морозним днем, не маючи підвалу? Це реально, якщо знати кілька нехитрих, але суворих правил зберігання. Ключ до успіху – правильні плоди та відповідний мікроклімат.

Вибирайте для тривалого зберігання тільки пізньостиглі сорти, спеціально для цього призначені (Антонівка, Богатир, Велсі, Пепін шафранний, Північний синап та ін.). Літні яблука довго не пролежать, пише кореспондент Біловини.

Збирайте плоди в суху погоду, акуратно зриваючи їх із гілки разом із плодоніжкою. Найменша вм'ятина або подряпина при збиранні стане осередком гнилі при зберіганні.

Яблоня
Фото: © Білновини

Відсортуйте яблука одразу, відкладаючи для зберігання лише цілі, неушкоджені плоди без ознак хвороб чи шкідників. Розмір краще середній – дуже великі зберігаються гірше.

Не мийте і не протирайте яблука, щоб не стерти природний восковий наліт. Він захищає плоди від випаровування вологи та проникнення мікробів.

Кожне відібране яблуко акуратно загорніть у м'який білий папір (підійдуть паперові рушники, серветки або спеціальний пакувальний папір). Газети використовувати не можна через токсичну друкарську фарбу.

Підготовлені, загорнуті плоди покладіть у чисті, сухі картонні коробки чи неглибокі дерев'яні ящики. Укладайте в один максимум два шари, щоб нижні плоди не м'ялися.

Перекладайте шари яблук гофрованим картоном або прокладайте папером для додаткової амортизації та ізоляції. Плоди не повинні стикатися один з одним.

Ідеальне місце для зберігання – найхолодніше і темне в будинку: балкон або лоджія, що утеплює, але неопалюваний, темна комора без опалення, прохолодний тамбур біля вхідних дверей.

Критично важливо підтримувати стабільну холодну температуру, бажано в діапазоні від 0°C до +5°C. Різкі перепади тепла та холоду скорочують термін зберігання у рази.

Не менш важливою є висока вологість повітря (85-90%). Якщо повітря надто сухе, поставте в ящик відкриту ємність із водою або загорніть у папір злегка зволожений мох-сфагнум.

Регулярно, раз на 2-3 тижні, перевіряйте свої запаси. Відразу видаляйте плоди, на яких з'явилися навіть найменші ознаки псування чи гнилі, щоб вони не заразили сусідів.

Якщо на балконі очікуються сильні морози, накрийте ящики з яблуками старими ковдрами або пінопластом. Головне – уникнути промерзання плодів.

Дотримуючись цих умов, ви зможете насолоджуватися смаком зібраного врожаю до Нового року, а то й довше. Соковитість та аромат будуть майже як із дерева.

Читайте також

  • Як перетворити бур'яни на золото: швидкий рецепт серпневого “чаю” для рослин
  • Як продовжити дачний сезон: теплиця чи парник – що вибрати у вересні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *