Закупівельні ціни на курячі яйця стабілізувалися, зростання майже зупинилось.
Як говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України, 20 жовтня середня закупівельна ціна торговельними мережами становила 59,6 грн за 1 десяток (+3 в.п. до ціни 13 жовтня), а на 27 жовтня ціна становить 60,1 грн за 1 десяток, що на 1 в.п. вище ціни минулого тижня.
Зазначається, що виробники відновлюють поголів’я птиці задля забезпечення попиту і стабілізації ринку.
«Орієнтовно до кінця року посадять як мінімум +6,5 млн гол. птиці, що на 35-40% більше у порівнянні до поголів’я вересня. Від моменту посадки до старту повноцінного знесення яєць проходить 150 днів (5 місяців). Тож можемо очікувати зниження ціни до економічно обґрунтованої. Ми вийшли на цінове плато, а коли збільшиться поголів’я курей-несучок, очікуємо на зниження ціни», — пояснив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.
На зростання ціни вплинув сезонний попит, значне скорочення поголів’я курей та падіння виробництва, через воєнні дії підприємства значно скоротили або взагалі припинили свою діяльність. Було частково призупинено інкубацію яйця для отримання молодняка птиці.
Найбільший відсоток падіння виробництва зафіксований у квітні 2022 р. Тоді було вироблено 3 780 млн яєць, що на 17,3% менше за виробництво в квітні 2021 р. (4 573 млн шт.). Із травня спад виробництва вийшов на плато, а з липня падіння незначно пришвидшилось (-0,7 в.п.). У вересні темп падіння зменшився, було вироблено 9 295 млн яєць, що на 15,7% менше, ніж за вересень 2021 р.
«Із початку вересня 2022 р. динаміка ціни на яйця зросла з 29,91 грн за 1 дес. в середньому по Україні до 62,01 грн станом на 27 жовтня. При тому найбільший приріст (16% до попереднього тижня) спостерігався 7 жовтня до ціни, зафіксованої 30 вересня.
Наразі зростання роздрібної ціни суттєво сповільнюється: якщо тиждень тому ціна зросла на 9 в.п., то з 21.10 по 27.10 ціна зросла на 4 в.п.» — підсумували у міністерстві.
Джерело: agroportal.ua