Рентабельність виробництва молока у сільськогосподарських підприємствах у 2018 році зменшилась до 16,1% з рекордного за останні 25 років рівня 2017 року у 26,5%.
Про це поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
При цьому виробництво м«яса великої рогатої худоби знову стало збитковим (мінус 7,7%), тоді як у 2017 році вперше з 1994 року було рентабельним на рівні 3,4%. Проте молоко, як і у 2016-2017 роках, залишилось найбільш рентабельною продукцією у тваринництві, зазначив науковець.
За його словами, після різкого обвалу рівня рентабельності виробництва яєць: у 2016 році він склав 0,5%, а у 2017 році — мінус 9,0% проти рекордного за останні 26 років рівня 60,9% у 2015 році, — торік воно знову стало прибутковим. Рівень рентабельності виробництва цієї продукції склав 5,4%.
Рентабельним залишилося і виробництво м’яса птиці — реалізація на переробку без врахування передачі на переробку на власних потужностях, однак рівень рентабельності знизився до 5,7% з 7,0% у 2017 році.
Єдиним видом тваринницької продукції, рентабельність якого зросла, стало виробництво м«яса свиней. Торік рівень його рентабельності склав 6,9% проти 3,5% у 2017 році.
Традиційно збитковим стало виробництво продукції вівчарства та козівництва, хоча рівень збитковості м«яса овець та кіз зменшився до -16,6% з -39,6% у 2017 році. Рівень збитковості виробництва вовни майже не змінився і склав мінус 69,5%.
«Таким чином, у 2018 році не вдалося закріпити позитивну тенденцію 2017 року щодо зростання рівня рентабельності виробництва молочного і м«ясного скотарства та м«яса птиці у сільськогосподарських підприємствах. Проте знову стало прибутковим виробництво яєць, а рентабельність виробництва м«яса свиней навіть збільшилась», — підсумував Юрій Лупенко.
Джерело: agroportal.ua