Імпорт свинини впав до 6-річного мінімуму

Україна у січні-червні імпортувала 5,7 тис. т свіжої, охолодженої та мороженої свинини. Це у 5,5 раза менше, ніж рік тому.

Про це повідомляє асоціація «Свинарі України» з посиланням на митну статистику. 

Зазначається, що цьогорічні темпи імпорту свинини істотно відстають від показників попереднього року. Так, за перше півріччя 2023-го до України завезли 5,7 тис. т м’яса свиней з-за кордону проти понад 31 тис. т у першій половині 2022-го. 

«Торік було чимало стимулів для пожвавлення імпортної активності: на початку року — розбіжність вітчизняних та європейських котирувань на свинину, у другому кварталі — податкові пільги для окремих груп імпортерів. Це наклалося на проблеми, пов’язані з порушенням виробничо-збутових ланцюгів, зокрема з окупацією значної частини території країни», — роз’яснюють в АСУ.

Цьогорічні темпи надходження свинини наразі найнижчі за останні 6 років, констатують галузеві аналітики. 

«Основна причина послаблення імпортної активності полягає у зміцненні котирувань на свинину в Європі, яка залишається основним постачальником відповідної продукції до України. Тож, хоча на ринку свинини ЄС епізодично трапляються негативні коливання цін (зокрема, фіксували у травні), вони наразі не носять затяжний характер і переважно зберігаються на високому рівні. Це значно обмежує можливості українських імпортерів і перелік товарних позицій, «прохідних» для вітчизняного ринку м’яса», — пояснюють в асоціації. 

І додають, що у червні 2023-го ціна імпортованого кілограма переважно коливалася у діапазоні $2,28-2,99, а середньозважена склала $2,56, тоді як рік тому основна маса імпорту свинини надходила по 1,89-2,55 $/кг, або 2,21 $/кг у середньому.

«Оператори відзначають, що останнім часом з-за кордону надходить переважно «бюджетна» сировина, що практично не складає конкуренції вітчизняній охолодженій свинині, при цьому обсяги імпорту залишаються досить «скромними», незважаючи на їх збільшення у червні», — підсумували в асоціації.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *