Скоротився випуск усіх видів питного молока, крім дитячого харчування

Скоротився випуск усіх видів питного молока, крім дитячого харчування

Тваринництво
08 лютого 2020.
09:33

572

Україна у 2019 р. скоротила виробництво молокопродукції на 2,3% — до 1,98 млн т у порівнянні з попереднім роком. Українські споживачі недоотримали 45,6 т вітчизняних молочних продуктів.

Про це, опираючись на дані Державної служби статистики, розповів аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

«Найбільш суттєвим скорочення виявилося у грудні — на 4,8%, або 7,2 тис. т — до 143,5 тис. т в цілому», — зазначив він.  

Загалом протягом 2019 р. виробництво молока питного різних видів жирності склало 969 тис. т, що на 2,9% менше, ніж в 2018 році. Традиційно цьому виду продукції належить найбільша частка у загальній структурі виробництва — 49%. З нього — молока з жирністю до 1% виготовлено 430,2 тис. т, молока вище 1% жирності — 477,6 тис. т, молока та вершків вище 21% жирності — 38,8 тис. т, молока та вершків дитячого харчування — 22,5 тис. т. Так, протягом звітного періоду скорочувалося виробництво усіх видів питного молока, крім дитячого харчування.

«У той же час виробництво кисломолочних продуктів, що займає друге місце у загальній структурі й дорівнює 21%, зросло на 2,5% — до 415,3 тис. т», — додали в асоціації.

Виробництво сирів, частка яких у структурі виробництва молочної продукції становить 9,8%, за рік скоротилося на 5% — до 193,9 тис. т.

«Відбувалося це за рахунок зменшення майже на 12% виробництва твердих неплавлених сирів, яких виробили всього 84,7 тис. т за рік. Падіння в деякій мірі компенсувалося нарощуванням виробництва інших видів, зокрема кисломолочних — на 0,5% — до 73,1 тис. т, плавлених — на 1,5% — до 29 тис. т і сирів для дитячого харчування — на 3%  — до 7,1 тис. т, проте таке зростання виявилось досить мізерним, щоб утримати загальні позиції», — каже аналітик.

Четверту сходинку в загальній структурі виробництва займає морозиво — 7,9%. Його минулого року виготовили 156,9 тис. т, що на 5,1% більше, ніж у попередньому. Виробництво протягом 2019 року демонструвало стабільне нарощування, а в грудні зросло на понад 71%, порівняно з попереднім роком.

«Замикає топ-5 виробництво вершкового масла з масовою часткою у структурі — 4,5%. Для цього продукту минулий рік був не райдужним. Ціни на нього на світових ринках майже весь рік демонстрували стійкий падаючий характер, що в поєднанні з високою зовнішньою конкуренцією та міцною гривнею серйозно збило попит. Як наслідок, рік закінчився 15%-м падінням виробництва з річним обсягом 89,3 тис. т», — коментує аналітик АВМ.

Виробництво сухого знежиреного молока (СЗМ) скоротилося на 10,6%, — до 33,7 тис. т.

«Причини його скорочення були дещо іншими. Так, незважаючи на високі світові ціни, зниження відбувалося більше під впливом внутрішніх факторів, якими виявилися дефіцит сирого молока та, як наслідок, переорієнтування виробництва у більшій мірі на сухе незбиране молоко, а також через невигідні умови експорту, — пояснює експерт. — Серед експортоорієнтованих молочних продуктів нарощування відбувалося лише у групі сухого незбираного молока (СНМ), виробництво якого протягом року демонструвало рекордні темпи зростання серед усіх груп молочних продуктів — майже 38% і на кінець року досягло 17,8 тис. тонн».

Виробництво згущеного молока за рік скоротилося на 2% — до 34,1 тис. тонн.

В цілому виробництво молочної продукції групи сухого та згущеного молока за рік додало 0,2% і складає 85,5 тис. т. За словами аналітика, виробники через дефіцит сировини змушені розставляти акценти у виробництві найвигіднішої продукції за рахунок скорочення виробництва деяких інших видів продуктів.

Виробництво казеїну, попри високі ціни на нього на світових ринках, за рік скоротилося на 27,5% — до 5,3 тис. т.

Виробництво сироватки у минулому році скоротилося майже на 14%, або на 9,7 тис. тонн, а загальні обсяги склали 59,9 тис. тонн.

«Драйвером скорочення стало зниження виробництва сирів та казеїну, побічним продуктом виробництва яких і є сироватка. Водночас несприятливими були і зовнішні фактори, зокрема світові ціни на неї, які впали під впливом різкого падіння попиту, особливо з боку Китаю. Водночас в останні місяці відмічається поступове відновлення попиту та світових цін на неї», — підкреслив Володимир Андрієць.

Джерело: agroportal.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *