Середня роздрібна ціна кілограму охолодженої свинини за перший місяць літа піднялася до 140,2 грн, що на 5,8%, або 7,7 грн/кг вище за показник попереднього місяця.
Як повідомляє асоціація «Свинарі України», червневі ціни на охолоджені свинячі напівфабрикати були на 4,8-13 грн/кг вищими, ніж у травні.
«Так, з 1 червня по 1 липня зміна роздрібних цінників коливалася в межах 4,3-11 грн/кг залежно від напіфабриката. Зокрема, найпомітніше подорожчали тазостегнова частина (+11 грн/кг), ошийок та вирізка (+10 грн/кг), а найпомірніше — лопатка та грудинка (+4,3 та 6,3 грн/кг відповідно). Тож хоча загальні обставини в країні не заохочують до проведення пікніків, основне здороження «прийняли» найпопулярніші «шашличні» позиції. Здороження свинини в роздрібі відобразило аналогічну динаміку закупівельних цін. Так, у червні їх середній рівень зріс на 5,9%», — говориться у повідомленні.
Аналітики асоціації відзначають, що порівняно з червнем 2021 р. середня роздрібна ціна на свинину зросла на 7,8%.
«Проти інших видів м’яса здорожчання свинини за рік найменше: яловичина додала 27,7%, курятина — 16,6%, а індичатина — 11,3% проти минулого червня. Ціни на свинину в роздрібі транслюють як здорожчання свинини в закупівлі, так і загальноекономічні тенденції. За даними ДССУ, зміна споживчих цін на продукти харчування за підсумками травня проти аналогічного періоду минулого року склала 24,1%, в тому числі 13,8% на м’ясо і м’ясні продукти», — коментують у галузевому об’єднанні.
Джерело: agroportal.ua