Експортні вантажі м’ясної продукції понад тиждень вимушені чекати у черзі на виїзд за межі України через відсутність у переліку швидкопсувних товарів, що мають пріоритет під час перетину кордону.
Про це говориться у повідомленні асоціації «Свинарі України».
Зазначається, що така ситуація змушує виробників м’ясної продукції відмовитися від експорту, у той час як міжнародна торгівля товарами з доданою вартістю є пріоритетною для економіки країни.
В асоціації підкреслюють, що зовнішня торгівля м’ясною продукцією розвинена значно слабше, ніж експорт продукції рослинництва. Утім, навіть у такий непростий час українські товаровиробники працюють над розширенням географії збуту продукції вітчизняної м’ясопереробки, адже експорт товарів з вищою доданою вартістю створює переваги не тільки для операторів ринку м’яса, а й для економіки країни в цілому. Утім, зараз такі ініціативи стикаються із вагомими технічними бар’єрами.
«За свідченнями операторів м’ясопереробки, затримки вантажів з обмеженим терміном придатності у загальній черзі на кордоні можуть сягати тижня і більше. Тож щоб не допустити псування продукції, постачальники забезпечують безперебійне охолодження на період очкування, що істотно підвищує їхні транспортні витрати. Це негативно впливає на готовність вітчизняних виробників м’ясної продукції до розвитку експортної торгівлі та створює додаткові перепони для виходу української продукції на зовнішні ринки, гальмуючи економічне зростання», — підкреслюють в асоціації.
З метою вирішення цієї проблеми АСУ звернулася до Мінагрополітики з проханням включити окремі ковбасні вироби (УКТ ЗЕД 1601009190 та 1601009990) до переліку швидкопсувних товарів, які мають пріоритет під час перетину кордону. В асоціації переконані, що це значною мірою сприятиме прогресу не тільки окремих експортно орієнтованих виробників м’ясної продукції, а всього вітчизняного ринку м’яса в умовах обмежених експортних можливостей.
Джерело: agroportal.ua