Україна стала найбільшим імпортером цибулі, наростивши імпорт в 14.2 тис тон

З початку сезону (з серпня 2018 роки) Україна вже імпортувала 14,2 тис. тон цибулі, що в 6,4 рази перевищувало обсяг імпорту в попередньому сезоні за такий же період. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.

Аналітики EastFruit повідомляють, що нетипова для України тенденція нарощування імпорту цибулі в першій половині сезону продовжилася і в грудні. За підсумками місяця в країну було ввезено понад 6 тис. тон цибулі ріпчастої, що в 15 разів перевищувало обсяг імпорту в тому ж місяці 2017 року і було рекордом місячного імпорту для першої половини сезону.

В цілому ж, з початку сезону (з серпня 2018 роки) Україна вже імпортувала 14,2 тис. тон цибулі, що в 6,4 рази перевищувало обсяг імпорту в попередньому сезоні за такий же період. Більш того, Україна вже в перші п’ять місяців сезону стала нетто-імпортером цибулі, так як його експорт за цей період досяг всього лише 10,6 тис. тон. Таким чином імпорт цибулі в Україні перевищував експорт на 3,6 тис. тон, а Україна стала одним з найбільших імпортерів цибулі в регіоні, хоча зазвичай була нетто-експортером цих овочів.

До речі, слід зазначити, що експорт цибулі з України за перші п’ять місяців сезону 2018/19 років також зріс. Причому зростання було дуже різким – в 3,3 рази. Тому слід розуміти, що Україна закуповувала дешеву цибулю в Центральній Азії (Казахстан, Узбекистан, Таджикистан) і в Азербайджані, а продавала на експорт дорогу цибулю в Євросоюз. На даний момент цибулю в центрально-азіатських країнах коштує в чотири рази дешевше, ніж в Україні, але ціни на цибулю в Україні як і раніше нижче, ніж в ЄС.

Настільки незвичайна ситуація на ринку цибулі зумовлена ​​аномальною спекою і посухою в ключових країнах-експортерах лука Євросоюзу, що також перетворило їх в імпортерів внаслідок неврожаю. Однак в найближчі місяці, коли на ринки почне надходити цибулю з Єгипту та Нової Зеландії, цінова кон’юнктура ринку може змінитися кардинальним чином.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *