На Вінниччині на дослідній ділянці ТОВ «ФруТек» зібрали перший сигнальний врожай шипшини. У розсаднику не вирощують ягоди у промислових масштабах, а спеціалізуються лише на саджанцях.
«У нас є випробувальні ділянки, там кожна культура висаджується у невеликій кількості для вивчення сорту, порівняння з іншими, але це некомерційне виробництво ягід», — розповів AgroPortal.ua директор підприємства Сергій Змійчук.
Шипшина не є основною культурою у розсаднику. Наразі тут вирощують один сорт — Кан, який непогано себе зарекомендував. Головна його особливість — майже повна відсутність колючок, що значно полегшує роботу з рослиною та збір урожаю. Крім того, він досить сильнорослий, зимостійкий, за інформацією селекціонера, придатний для механізованого збору.
Сергій Змійчук, директор ТОВ «ФруТек»
Дослідну ділянку ми посадили минулої весни і вже зараз збираємо перший врожай. Приблизно 1 кг з рослини, але це сигнальний врожай з того, що було вирощено на рослині у рік посадки. У той рік виросли невеликі пагони, вони зараз плодоносять. Висота їх була від 70 см до 1 м. Цього року вони вже повноцінно ростуть, дають великі пагони висотою 2-2,5 м. Наступного року тільки зможемо сказати, яка продуктивність у такому віці.
Джерело: agroportal.ua