Сезон кавунів в Україні ще не в розпалі, але ягоду вже активно продають – у середньому по 30-35 грн/кг. І, як завжди на початку сезону, є серйозний ризик натрапити на продукціюз небезпечними нітратами. Щоб цього не сталося, експерти радять у жодному разі не купувати кавуни “на узбіччі” та в інших нелегальних точках продажу.
Про це розповіли в Головному управлінні Держспоживслужби у Вінницькій області. Саме Держспоживслужба перевіряє продукти на наявність шкідливих речовин.
“Категорично заборонено, ми просимо, закликаємо людей не купувати баштанні культури з рук у невстановлених для цього місцях”, – зазначив перший заступник начальника ГУ Держспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорокач.
Справа в тому, що перевірки кавунів на нітрати проводять у торгових мережах та на легальних ринках. Там небезпечну продукцію просто не допускають до продажу.
А от у несанкціонованих точках продажу якість плодів не контролюють. Загалом вміст нітратів в кавунах не має перевищувати 60 мг на кілограм.
Наразі українські продавці везуть кавуни з Албанії, Азербайджану Туреччини та Одеської області. Ціни поки що “кусаються”. Ягоду продають у середньому по 30–35 грн за кілограм. Тобто середній кавун вагою 6-7 кг коштуватиме 180-245 грн.