ЯК СУШИТИ, ЩОБ НЕ ГОРІТИ? Тонкощі безпечного сушіння зерна — журнал Пропозиція

Зерносушарка — «серце» будь-якого елеватора. І саме вона є головним агрегатом, який задає темп всій збиральній компанії та є ключовою машиною в досягненні високої продуктивності доробки збіжжя на елеваторі. Поруч із тим зерносушарка — це об’єкт підвищеної пожежної небезпеки і всі без винятку виробники оснащують свої вироби відповідним обладнанням для уникнення цього вкрай негативного явища.

В гонитві за високою продуктивністю та за некваліфікованих дій операторів час від часу пожежі на елеваторах усе ж таки трапляються. Не допомагає навіть встановлення численних спеціальних датчиків та системи, які мають попереджати оператора у разі виникнення нештатних ситуації. Робота в автоматичному режимі — теж не панацея, адже, як і все обладнання, автоматика іноді «глючить» і її попросту вимикають. Що ж робити в таких випадках? Насамперед, запам’ятати раз і назавжди, що до процесу сушіння слід підходити з особливою відповідальністю, спираючись на досвід та професійні навики експертів у цій справі.

ТОВ «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» — незаперечний лідер на вітчизняному ринку, який про­­понує не лише якісне елеваторне обладнання, у тому числі й зерносушарки та теплогенератори на трісці, що користується популярністю на вітчизняному та світовому ринках, а й має значну мережу зерносушильних підприємств по всій Україні, де здійснюють сушіння зернових на давальницьких умовах.

Наданням послуг підприємство займається понад 14 років. За цей період через обладнання та руки спеціалістів компанії пройшло близько мільйона тон насіння зернових та олійних культур (100 тис. т щороку), що сприяло накопиченню чималого практичного досвіду та підняття рівня професіоналізму працівників компанії.

• Практично на старті сезону сушіння Владислав Галяпа, керівник зерносушарного підрозділу ТОВ «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР», ділиться практичним досвідом роботи із зерносушильним обладнанням для того аби мінімізувати ризики виникнення пожеж на елеваторах:

— Свою діяльність у зерносушильній справі я розпочав, можна сказати, з «низів», як помічник оператора зерносушильного комплексу. Згодом навчився отримав підвищення і деякий час працював оператором. Із розвитком бізнесу компанії перекваліфікувався в монтажники зерносушарних комплексів. Потім став адміністратором одного із зерносушильних майданчиків нашого підприємства, а сьогодні я очолюю цілу мережу зерносушарного підрозділу ТОВ «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР».

Тож про обладнання, особливості його роботи, монтажу та обслуговування знаю не з чуток.

Буває, мене запитують, чи горіли ми? Скажу відверто, так, такий досвід є і в цьому немає нічого дивного.

Адже пожежа може трапитись з будь ким, незалежно від того, чи працюєш ти на імпортному чи вітчизняному обладнанні.

Факторів для виникнення можливих пожеж дуже багато. Левова частина нештатних ситуацій припадає на початок нашої діяльності, коли ми вчились працювати, експериментували з обладнанням власних розробок.

Наступним і логічним питанням від наших клієнтів є питання «Чи можна уникнути пожеж?» І знову ТАК! Спираючись на власний досвід сьогодні ми точно знаємо, що і як робити (або не робити) для того аби попередити загрозу пожежі.

Першочергово все розпочинається з вибору зерносушильного обладнання. Без зайвої скромності скажу, що сьогодні ми маємо одне з найбільш збалансованих по продуктив­ності, економічності та безпеці рішень на ринку, а саме шахтну потокову зерносушарку та твердопаливний теплогенератор, що працює на трісці з повноцінним теплообмінником.

Догляд та регламентне технічне обслуговування обладнання ніхто не відміняв

Що потрібно зробити на початку сезону?

— Новий сезон сушіння зернових розпочинається наприкінці минулого сезону. Саме в цей період слід приділити особливу увагу цілісності обладнання та правильного його законсервувати. Це дасть змогу уникнути несподіванок на початку нового сезону і, за потреби, відразу ж приступити до роботи, а не чекати і без того перевантажені в сезон сервісні бригади постачальника обладнання.

Тому після закінчення сезону сушіння слід в обов’язковому порядку почистити обладнання від залишків зерна та сміття як ззовні, так і в середині обладнання. Не лінуємось і залазимо навіть у важкодоступні місця. Перевіряємо робочі зони зерносушарки та за потреби змащуємо всі її механізми.

У разі застосування твердопаливного теплогенератора важливо після його очищення перевірити теплообмінник на наявність пошкоджень. За потреби замінити спрацьовані деталі чи елементи.

Розконсервація обладнання перед сезоном розпочинається із перевірки робочих зон сушарки, повітряних коробів на наявність сторонніх предметів, особливо гнізд птахів та кубел гризунів, які можуть стати великою проблемою. Ці дії також слід проводити після можливої тривалої зупинки у сезон.

Обов’язково перед тим, як засипати зерно в сушарку, слід все почистити, «прокрутити» обладнання вхолосту. Це слід роботи послідовно, запускаючи окремі елементи обладнання через певний часовий проміжок. Лише так можна впевнитися в їхній справності. Також слід оцінити стан електричного обладнання, акцентувати увагу на місця з’єднаннь. Все повинно «контачити» (посміхається — Прим ред.). Далі невеликим об’ємом зерна додатково перевірити обладнання на предмет затору. Головне — це виконання регламентних робіт згідно інструкцій виробника. Незайвим буде і прояв додаткової ініціативи із очищення обладнання. Наприклад, наші зерносушарки працюють в сезон 24/7, але обов’язково один раз у тиждень ми проводимо очищення сушарки, норій, та транспортного обладнання. Цей процес займає не так багато часу, і дає нам змогу уникнути непередбачуваних простоїв та пожеж.

Порушення цих вимог частіше за все призводить до заторів зерна в шахті зерносушарки, та як наслідок — пожеж.

Хитрощі в роботі або Моменти на, які слід звернути увагу під час «гарячого» сезону

— Важливий етапом є початкове завантаження шахти зерном. За першого заповнення порожньої шахти зерносушарки деяка кількість зерна потрапляє в уловлювачі зерна повітряного коробу, який ми штатно встановлюємо на нашому обладнання. Тому після першого завантаження обов’язково почистіть їх. Якщо це не зробити, зерно лишиться під агресивним впливом агенту сушіння, пересохне та, як наслідок, виникне ризик його загоряння.

• Зміна культури сушіння також потребує особливої уваги і без попереднього очищення обладнання це робити заборонено, навіть якщо ви пропрацювали із попередньою культурою декілька днів чи навіть годин. Особлива увага — під час переходу на кукурудзу.

Як правило, до кукурудзи в господарствах через зерносушарку пропускають ріпак, сою або насіння соняшника. Після них обов’язково слід очистити вхідні та вихідні повітряні короби, продивитись робочі зони на предмет залишків зерна та сміття, очистити від залишків конус механізму подачі зерна, очистити транспортне обладнання, норії, і тільки після цього можна починати сушіння кукурудзи. Це необхідно зробити через те, що температура повітря для сушіння ріпаку, сої чи соняшника становить не більше 60 оС, а для кукурудзи необхідні всі 120 о С.

Приклад із життя. Один із наших колег знехтував цим правилом (вірніше, не те, що знехтував, а виконав його не повністю) і залишив не почищеним повітряний короб. Та й дійсно, а що з ним може статися? Втім це лише на перший погляд — дрібнофракційний, легкозаймистий пил соняшнику просто обліпив внутрішню частину короба і за переходу на сушіння кукурудзи загорівся. Наголошую, чуда не буває! Тому чистимо навіть на перший погляд незасмічені елементи!

• Зерно також обов’язково очищаємо перед подаванням до зерносушарки. Коли зерно, особливо вологе і засмічене (частинки стрижня качанів та стебел кукурудзи), потрапляє в зерносушарку, воно може утворювати затори, де відбувається його зупинка і, як наслідок, перегрівання, що врешті решт може призвести до пожежі.

Для вирішення цієї проблеми рекомендуємо: по-перше оснащувати зерносушарні вузли скальператором, яким чистять зерно перед сушінням від великих домішок, а по-друге робити регулярний догляд та очищення обладнання.

Приклад із життя. Випадок з нашим колегою. Надмірно засмічене насіння соняшнику сушили на імпортній зерносушарці без попереднього очищення (візуально воно було чистим). У процесі роботи «чисте» зерно створило застійні зони в шахті зерносушарки, які, звісно, з часом перегрілися й загорілися. Загалом насіння соняшнику є найчастішою причиною загоряння зерносушарок. Тому, якщо під час очищення обладнання за сушіння кукурудзи зерносушарку слід чистити, то за сушіння соняшнику проводити очищення з особливою ретельністю.

• Недотримання температурного режиму сушки — це ще один важливий фактор виникнення пожеж на сушарках. Уже давним-давно всі режими роботи прописані в правилах експлуатації зерносушарок, але у гонитві за продуктивністю обладнання інколи як власники, так і оператори, цими правилами просто нехтують. Як наслідок — пожежа.

Культура Робоча
температура
сушіння, до °с
Базова вологість, %
Пшениця 90 14
Кукурудза 120 14
Ріпак 65 7
Соняшник 65 8
Соя 65 7

Приклад із життя. Знайомий фермер сушив сою за температури близько до 100 °С. На моє запитання «Ви ж розумієте, що загоряння сої на таких температурах — це питання часу?» у відповідь почув «Так, але в нас її дуже багато». В результаті такого сушіння сої у фермера стало менше…

• Також для запобігання пожеж скальператори, ЗАВи тощо повинні мати власні системи аспірації. Теплогенератори — циклони-іскроуловлювачі. Адже такий, на перший погляд, пожежобезпечний елемент елеватора як норія також може загорітися.

Приклад із життя. Це сталося в одного із наших сусідів. Після потрапляння іскри з димоходу теплогенератора у вентиляційний отвір головки норії вона зайнялася. Нічого страшного не відбулося, але довелося зупиняти.

• Використання теплогенераторів, що працюють на твердому паливі без теплообмінника, взагалі слід заборонити. Ми категорично не радимо встановлювати твердопаливні теплогенератори без повноцінного теплообміннику, пожежа в таких випадках – питання часу, бо іскри, як би нам того не хотілося, постійно потрапляють до зони сушіння. Також такий спосіб сушіння зіпсує зерно – топкові гази містять канцерогену речовину – бензапірен, через який зерно бракують. цТому ми використовуємо та виробляємо лише теплогенератори з теплообмінником, який не контактує з відкритим полум’ям, що мінімізує його прогоряння, та потрапляння іскор у сушарку. Ми наполегливо рекомендуємо агрегатувати наші зерносушарки виключно із нашим теплогенератором або ж обладнанням інших виробників, яке має теплообмінник. Якщо клієнт відмовляється, то ми зерносушарку «знімаємо» з гарантії. Економити на цьому не припустимо, це примарна економія!

Приклад із життя. Наразі в одному із господарств Черкащини ми будуємо нашу сушарку замість згорілої імпортної, до речі відомого бренду. Причиною такого загорання став ЗАВ, пил та сміття з якого потрапили до пальника, що спричинило «підпал» зерносушарки.

• Газові пальники також не панацея. Навіть за їхнього використання, коли у нас немає іскор від продуктів згоряння, ризик все одно зберігається.

Що робити, якщо пожежа все ж таки сталася?

— Досить слушне та актуальне запитання. Адже, як показує практичний досвід, багато аграріїв банально не знають порядок дій у разі пожежі, коли часу на роздуми немає, а діяти слід швидко та грамотно. І це призводить до плачевних наслідків. Діємо так:

 

ДІЯ

 

РОЗ’ЯСНЕННЯ

1

Припиняємо подачу повітря у шахту зерносушарки

 

Без повітря припиняється горіння

2

Вимикаємо електроживлення

 

Для безпеки людей

3

Скидаємо зерна з шахти зерносушарки через аварійні люки

 

Прибираємо матеріал, який горить. Осередки горіння виходять із зерном назовні і доступні для гасіння

4

Перевіряємо шахту на наявність залишків осередків горіння, наслідків пожежі та очищаємо від сміття

 

Запобігання повторення ситуації

5

Засипаємо зерно та працюємо в штатному режимі

 

У разі виконання перших чотирьох пунктів і, якщо обладнання не пошкоджене, – можна продовжувати роботу

Найчастіші причини виникнення пожеж та шляхи їхнього уникнення

ПРИЧИНИ ПОЖЕЖ

ШЛЯХИ УНИКАННЯ

ІСКРА

Через відсутність теплообмінника.

Через займання зернового пилу чи іншого сміття через відкрите полум’я газового пальника.

Через несправність теплообмінника (прогар, порушення герметичності).

Використання теплогенератора з теплообмінником.

Повітряний короб зерносушарки з подвійним ходом агента сушіння. Агент сушіння за час проходження першого ходу вирівнюється по температурі, іскра утворена після займання зернового пилу затухає.

Ревізійні люки для візуального огляду наявності іскор в повітряному коробі.

ПЕРЕГРІВ

Якщо в шахті зерносушарки є застійна зона внаслідок збирання сміття.

Недотримання регламентів чистки обладнання.

Недотримання необхідних температур сушіння (перегрів).

 

Використання скальператорів для очищення зерна.

Чистка обладнання по регламенту та обов’язково за зміни культури, особливо з олійної.

Ні за яких обставин не перевищувати рекомендовані температури сушіння. Встановлення де це необхідно систем аспірації.

ВИСНОВОК

У більшості випадків причиною пожежі є людський фактор, зокрема недобросовісне виконання працівниками своїх обов’язків. Тому для того аби мінімізувати ризики загорання слід:

  • Зважено підійти до вибору виробника обладнання та монтажної компанії
  • За розміщення зерносушарки на території елеватора чи зернокомплексу необхідно забезпечити вільний доступ до неї важкої техніки, наприклад навантажувачів
  • Дотримуватися регламентів очищення та технічного обслуговування обладнання
  • Сушити лише чисте зерно
  • Проводити навчання персоналу
  • По максимуму використовувати системи протипожежної безпеки.

Ми відкрита компанія, яка залюбки ділиться своїм досвідом, що дає змогу фермерам, власникам елеваторів підвищувати рівень ефективності, а підприємцям відкривати нові бізнеси і бути успішними них. Сушіння – важливий та не простий процес, і наші покупці в сезон мають підтримку 24/7. Якщо у вас виникли додаткові запитання ми готові до спілкування — зв’яжіться з нами і отримайте бажану, вичерпну, професійну відповідь. 

Підготував А. Сухина [email protected] (за матеріалами ТОВ «Новий Елеватор»)

 

 

 

 

Контакти +38 096 101 40 40, +38 095 101 40 40 [email protected] www.new-elevator.com.ua YouTube канал НОВИЙ ЕЛЕВАТОР

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *