Адже останнім часом покупці українського зерна з ЄС і Великої Британії почали дедалі більше цікавитися, якими пестицидами обробляють поля в Україні.
В Україні на сьогодні зареєстровано понад 4 000 препаратів, і чи не кожне господарство користується власними, унікальними системами захисту культур. Тому держава не може надати виробникові якийсь універсальний сертифікат. Натомість кожен аграрій, який хоче працювати на міжнародних ринках, повинен замовити індивідуальне дослідження своєї продукції на залишковий вміст пестицидів.
Читайте також: В Україні з’явиться навчально-науковий центр «Сучасні технології захисту рослин»
«У світовій практиці експортоване зерно і продукти його переробки повинні неодмінно відповідати Технічному регламенту ЕС чи іншим документам, прийнятим з метою захисту життя і здоров’я людей, охорони навколишнього середовища, а також для попередження дій, що вводять в оману партнерів, – розповідає керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин» Ірина Перехрест. – В Україні ця практика досить розповсюджена. Однак із появою нових вимог з боку експортерів послуга починає користуватися дедалі більшим попитом. На жаль, сьогодні не кожна лабораторія може надати в повному обсязі такі послуги. Ми в «Інституті здоров’я рослин» проводимо дослідження на залишкову кількість пестицидів (понад 160 показників) і токсичних елементів у зерні, зернобобових культурах і продуктах їх переробки, крупах, кормах, комбікормах, плодоовочевій продукції та продуктах її переробки, натуральному меду й продуктах бджільництва. У перспективі плануємо додати до цього списку визначення мікотоксинів і показників якості».
За даними трейдерів, зараз експортерам, які працюють на зовнішніх ринках, для підтвердження якості та безпечності своєї продукції досить скринінг-методу. Однак, наприклад, на мед європейці вимагають розширеного дослідження.
Читайте також: Як контролювати стан посівів озимих культур
«Методи для виявлення залишкових пестицидів у продукції ми застосовуємо різні – від скринінгу до хроматографії,– пояснює пані Ірина Перехрест. – Усе залежить від вимог замовника і показників, на які необхідно дослідити продукцію. Та в будь-якому випадку, навіть мінімальне дослідження може мати велике значення у збереженні здоров’я людини та довкілля. Крім того, визначення залишкової кількості пестицидів є важливим етапом дослідження ресурсів господарства й надання рекомендацій для їх покращення та відновлення».
Джерело: agroreview.com