Амарант економічно вигідніше вирощувати, ніж більшість інших культур. За врожайності 1 т/га рентабельність досягає 75%, розповів голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда під час органічного дискусійного клубу «Органічне землеробство: розкриваємо складне».
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на ukragroconsult.
«Поки в Україні не спостерігається тенденції до зростання площ під амарантом. У 2022 році аграрії, навіть ті, що вирощували цю культуру раніше, побоялися входити в цю тему. У 2023 році площі під культурою збільшилися. Під органічним амарантом цього сезону 150 га. Пожнивно аграрії не встигали посіяти амарант, оскільки затягнулися жнива, тому сорти, які висіваються після 20 липня, не вдалося посіяти в повному обсязі», – зазначає Олександр Дуда.
За його словами, Україна має перспективи стати провідним виробником амаранту і посісти місце на світових ринках.
Витрати за вирощування насіння амаранту не перевищують 400 $/га. До того ж ми вже 4 роки тримаємо фіксовану ціну на закупівлю товарного насіння амаранту для переробки у фермерів – 25 тис. грн/т. Урожайність культури 2 т/га, але такі показники можливі не скрізь, тому радимо аграріям під час розрахунків планової урожайності закладати 1 т/га. При цьому рентабельність досягає 75%.
Це підтверджують виробники, які вирощують амарант. Так, за словами фермера Юрія Танцюри, амарант економічно вигідніше вирощувати за більшість інших культур, також немає проблем зі збутом. Єдині труднощі, з якими стикнулося господарство – техніка для збирання амаранту, адже жнива співпадають зі збором соняшнику і кукурудзи.
Олександр Дуда додав, що амарант вирощують як маленькі фермерські господарства, так і великі сільгосппідприємства. Наразі в Україні виробляють понад 90 продуктів з амаранту.
Джерело: propozitsiya.com