Морози в Україні могли негативно вплинути на недостатньо зимостійкі культури, що позначиться на врожаї. Які плодові дерева та ягоди під загрозою і коли стане відомо ступінь пошкодження рослин розповів заступник директора з наукової роботи інституту садівництва Національної академії аграрних наук України, кандидат сільськогосподарських наук Олександр Ярещенко.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на УНН.
«Культури, які в принципі не достатньо зимостійкі — персики, черешні, абрикоси — вимерзнути — вони не вимерзнуть… Але підмерзнути можуть, відповідно — врожай просяде. Наскільки просяде — треба різати, дивитись відсоток пошкоджених (бруньок — ред.). По ягідних культурах, я думаю, ситуація буде суттєво краща. Крім суниці. Там, де сніговий був покрив дуже вузький, я думаю, підмерзло однозначно. І такі культури, як ожина чи навіть лохина — не дуже зимостійкі — там теж можуть постраждати квіткові бруньки», — сказав Олександр Ярещенко.
Він зазначив, що експерти ще не знають, наскільки морози пошкодили рослини.
«Треба, коли ці температури спадуть, тоді ми будемо збирати ці бруньки, різати і дивитися, наскільки пошкодження… Можливо, десь пошкодились, а може десь і ні. Це залежало від того, які там температури були до цього і яка культура. Був сніговий покрив, чи його там не було. І якщо він був, то наскільки він був інтенсивний», — додав експерт.
Він зазначив, що місцями в Україні шар снігу був 10-15 сантиметрів, а подекуди — 2 сантиметри, що є великою різницею.
За його словами, результати досліджень бруньок будуть відомі орієнтовно через 10 днів.
Нагадаємо, метеорологи зазначили, що морозна погода до мінус 26 градусів, яка пройшла Україною — це рідкісне явище, але не є аномалією. На думку синоптиків, якщо земля вкрита сніговим покривом, то для рослин не страшні низькі температури, але плодові дерева можуть померзнути.
Джерело: propozitsiya.com