У поточному 2021/2022 маркетинговому році (01 вересня 2021 р. – 31 серпня 2022 р.) станом на сьогодні в Україні вироблено 1 450 тис. тонн цукру, що становить 130,5 % виробництва минулого м. р. Виробництво цукру здійснювали 33 цукрові заводи.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на minagro.
Відповідно до балансу попиту і пропозиції цукру, розрахованого Мінагрополітики, перехідні залишки на початок 2021/2022 маркетингового року оцінюються у 332 тис. тонн, що відповідає тримісячній потребі внутрішнього ринку (оптимальним запасом є двомісячна потреба внутрішнього ринку).
Пропозиція цукру в поточному маркетинговому році становить 1,8 млн тонн, що цілком достатньо для:
- забезпечення внутрішнього ринку, обсяг якого оцінюється у межах 1,210 млн тонн (з розрахунку споживання 28,9 кг/рік на одну особу);
- створення експортного потенціалу в обсязі 120 тис. тонн (із яких 70 тис. тонн цукру і 50 тис. тонн цукровмісних продуктів);
- формування суттєвих запасів на початок 2022/2023 маркетингового року в обсязі 470 тис. тонн, що відповідає майже п’ятимісячному обсягу внутрішнього споживання.
Щодо експорту, то за десять місяців поточного маркетингового року експортовано 73 тис. тонн цукру, включаючи цукровмісні продукти.
За оперативною інформацією, у 2022 році цукрові буряки посіяні на площі 180,4 тис. га.
При прогнозній урожайності 430–440 ц/га валовий збір цукрових буряків (за сприятливих погодних умов) прогнозується на рівні 7,830 млн тонн, із яких при виході цукру 13,5–14 % можна виробити близько 1,080 млн тонн цукру.
Оскільки цукру в Україні з надлишком, то жодних обмежень на експорт цукру встановлювати не передбачається.
Джерело: propozitsiya.com