У сезоні 2018/2019 Євросоюз знизив виробництво ріпаку до 19,6 млн тон у порівнянні із середнім 5-річним показником 22,1 млн тон. При цьому імпорт ріпаку збільшився лише на 6% (до 2,7 млн тон). Про це пише propozitsiya.com з посиланням на УкрАгроКонсалт.
Головними постачальниками ріпаку в ЄС стали Україна (1,8 млн тон), Канада (600 тис. тон) та Австралія.
Скорочення виробництва ріпаку в Австралії до 2,3 млн тон проти 3,6 млн тон в середньому за 5 років знизить експортний потенціал країни, що дозволить Канаді збільшити поставки ріпаку в ЄС у другій половині сезону.
За даними експертів Viterra, ЄС планує збільшити закупівлю канадської каноли з 600 тис тон в середньому за 5 років до 800 тис тон в сезоні 2018/2019 і ще більше активізує імпорт в 2019/2020 маркетинговому році, оскільки європейські фермери скоротили посівні площі під ріпаком в користь пшениці, а частина посівів пошкоджена морозами.
У Viterra оцінюють врожай ріпаку в ЄС на рівні 18 млн тон, що відповідає прогнозованим агентством Oil World (Німеччина) 18,7 млн тон та стане найнижчим показником останніх 10 років.
Зазвичай фермери в ЄС збирають врожай ріпаку в липні, а переробники працюють на ньому до жовтня, після чого переходять на імпортну сировину. Щорічно європейські заводи переробляють 20 млн тон ріпаку, з яких 3 млн тон імпортується. Майже 60% отриманого масла йде на виробництво біодизеля.
З засіяних озимим ріпаком 1,3 млн гектарів Україна зможе зібрати 2,8-3 млн тон у порівнянні з 2,6 млн тон в 2018 році, що дозволить збільшити експорт ріпаку до 2,6-2,7 млн тон проти 2,3 млн тон в поточному сезоні.
Джерело: propozitsiya.com