У “трав’яній” яловичині міститься в три рази більше омега-3 жирних кислот, в 7 разів більше бета-каротину (попередника вітаміну А), в 10 разів більше вітаміну Е і значно більше антиоксидантних ферментів, що борються з раком, у порівнянні з яловичиною, одержуваної від тварин на зерні, з’ясували дослідники з Каліфорнійського Університету Девіса і Університету Каліфорнії Чіко, пише “Агро-Центр”.
У раціоні людини є дві незамінні жирні кислоти: омега-3 жирні кислоти і омега-6 жирні кислоти. Здорова дієта повинна складатися приблизно з пропорції 1: 1 двох жирних кислот, але стандартний американець споживає в 30 разів більше омега-6, ніж омега-3, стверджують дослідники.
Омега-3 – це “хороший” жир. Вчені припускають, що високе споживання омега-6 в поєднанні з низьким споживанням омега-3 є, принаймні частково, причиною різкого зростання хвороб серця, діабету, раку, хвороби Альцгеймера і ряду інших захворювань в Сполучених Штатах з моменту, коли з трав’яного відгодівлі ВРХ фабрики перейшли на годування зерном, що стало нормою в 1950-х роках.
Дороге м’ясо: в Україні різко зменшилося поголів’я ВРХ (деталі)
Історично велику частину яловичини, виробленої до 1940-х років в США, отримували від великої рогатої худоби, вирощеної на траві. З появою індустрії з виробництва відгодівельних майданчиків в 1950-х роках великій рогатій худобі стали згодовувати зерно з високим вмістом енергії, щоб швидше відгодувати для забою і “мармуровость” (внутрішньом’язового жиру). З тих пір американці звикли до смаку “зернової” яловичини і змінили раціон, знизивши в ньому вміст омега-3 (в м’ясі і молоці), одночасно збільшивши вміст омега-6.
Наступні проблеми з підвищеним холестерином і хворобами серця:
“Стимулювали кампанію проти насичених жирів, яка за останні 3 десятиліття скоротила споживання тваринних жирів, таких як м’ясо, молочні продукти і яйця”,
— пише Синтія Дейлі, директор Ініціативи по регенеративній сільському господарству і програми органічних молочних продуктів в Каліфорнійському університеті в Чіко.
В Україні при училищі діє осляча ферма (фото)
Проте, більш пізні дослідження показують, що не всі насичені жирні кислоти надають однаковий вплив на рівень холестерину. Жирні кислоти омега-3 були вперше виявлені в 1970-х роках, коли лікарі помітили, що ескімоси мали виключно низькі показники серцево-судинних захворювань і артриту, незважаючи на дієту з високим вмістом жирів. В ході цих досліджень вперше була встановлена важливість жирних кислот омега-3.
Пізніші дослідження показали, що омега-3 грають вирішальну роль в профілактиці атеросклерозу, серцевого нападу, депресії, раку і артриту, говорить Дейлі. Низький рівень споживання омега-3 пов’язаний з низьким рівнем серотоніну, депресією, самогубством і хворобою Альцгеймера.
На Рівненщині побудують новий комбікормовий завод
Вітамін А, Е і антиоксиданти. Дослідники виявили
“7-кратне збільшення бета-каротину в яловичині м’яса тварин, що живляться травою, в порівнянні з “зерновою” яловичиною, ймовірно, через високий вміст бета-каротину в свіжих травах в порівнянні з зерном”.
Бета-каротин є попередником вітаміну А, найважливішого жиророзчинного вітаміну, який важливий для нормального зору, росту кісток, репродуктивних функцій, ділення клітин і виробництва білих кров’яних клітин.
Сімейна ферма на Закарпатті частує туристів м’ясними делікатесами (ФОТО)
Корови, які їдять свіжу траву, також отримують в 10-12 раз більше вітаміну Е, ніж ті, які їдять зерно.
Вчені пишуть, що такі антиоксиданти, як вітамін Е, захищають клітини від дії вільних радикалів і можуть запобігти або відстрочити ішемічну хворобу серця. Вони виявили, що годуються травою тварини дають яловичину, яка “значно вище” в антиоксидантах, які борються з раком, таких як глутатіон, супероксиддисмутаза і каталаза.
“Зміна раціону корів від трави до зерна призведе до значної зміни профілю жирних кислот і антиоксидантів в м’ясі протягом 30 днів після переходу”,
— пише Дейлі.
Ціни на м’ясо в Україні зростатимуть протягом року
Джерело: news.agro-center.com.ua