Напередодні відкриття нового овочевого сезону, фахівці ОРСП «Шувар» провели опитування серед виробників Закарпаття – регіону, виробники якого починають першими в Україні збирати ранні салатні овочі в «літніх теплицях». Під час спілкування із фермерами, з’ясувалось, що поточний сезон, за традицією, розпочнеться з продажу ранньої капусти, якщо погодні умови березня будуть наближені до стандартних, перші партії свіжих качанів капусти фермери привезуть на майданчик найбільшого в Західній Україні гуртового ринку ОРСП «Шувар» вже в кінці березня. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на ОРСП «Шувар».
«Поточний сезон вітчизняної капусти українські виробники планують розпочати, в середньому, на 10 днів раніше, ніж рік тому. Намагання кожного року стартувати раніше обумовлено вимогами ринку – споживання свіжих овочів в країні зростає і український виробник не хоче віддавати частку ринку імпортеру саме на початку сезону, коли ціни на продукцію є найвищими. До того ж, наші фермери враховують патріотизм українського споживача, за умов невеликої різниці в цінах і співставної якості, українська капуста завжди продається краще»,- розповідає Іван Федишин, керівник напрямку «Овочі та фрукти» ОРСП «Шувар».
Через відтік українців на заробітки за кордон, загальна кількість виробників ранніх овочів дещо скоротилась, але це, здебільшого, компенсується вищою врожайністю в господарствах професійних виробників, які залишаються у цьому бізнесі.
«Бізнес з вирощування ранніх овочів досить непростий, тут вкрай важливий досвід і планування. За нашою інформацією, в структурі виробництва ранньої капусти та овочів за останні 2-3 роки професіоналів стало більше і це добрий знак. Такі фермери багато уваги приділяють технологіям вирощування і маркетингу. Це дозволяє, по-перше, отримувати капусту із задовільною собівартістю, по-друге, гарантувати споживачу безпечну та якісну продукцію, фактично, водночас із появою на ринку імпортної капусти з Македонії. Такі знання не набуваються за один рік, вони базуються на багаторічному досвіді. У випадку із виробниками Закарпаття, досить часто мова йде про передавання досвіду з покоління в покоління», – каже пан Федишин.
За даними департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар», в минулому році через інфраструктурні об’єкти ринку, з середини квітня по кінець червня, було продано більше 5 тис. тонн ранньої капусти, такий результат був на 30% кращим від сезону 2017 року. При цьому, чітко відслідковується тенденція збільшення частки вітчизняної продукції, що є доказом професійного розвитку місцевих виробників. Минулий сезон української ранньої капусти на майданчику ОРСП «Шувар» відкрився ціною 28-30 грн/кг (0,8-0,9 EUR/кг).
Джерело: propozitsiya.com