Ключовим пріоритетом діяльності вертикально інтегрованого агрохолдинги KSG Agro на нинішній рік є зниження кредитної заборгованості. За останні п’ять років вона знизилася в 2,3 рази. Про це розповів Сергій Касьянов, голова Ради директорів KSG Agro, передає propozitsiya.com.
«Ми змогли завершити роботи по реструктуризації боргів на $10 млн. Нам активно йдуть назустріч, дозволяючи погашати борги з високим дисконтом в 60-70%», – оголосив Касьянов. Крім того, для фінансування операційних витрат, було відновлено кредитування холдингу українськими банками: «ТАС Комбанк» відкрив нам кредитну лінію.
Рослинництво залишається стратегічним напрямком холдингу. Крім традиційної пшениці, соняшника та кукурудзи, агрономи експериментують з посівами сорго, тритикале, щоб відповідати кліматичним змінам і знайти культуру з мінімальною собівартістю. Зокрема під сорго посівні площі зросли на 43% в порівнянні з 2017 роком і склали 911 га.
Також в господарствах KSG Agro, розташованих в Запорізькій області, вирощують пшеницю твердих сортів. Вона, як і 50% всього вирощеного зерна, йде на експорт в країни Африки та Близького Сходу. Відходи від виробництва комбікоромов у вигляді соломи та лушпиння, а також міскантус, використовуються для виготовлення паливних пелет, що використовуються як біопаливо.
Незважаючи на те, що KSG Agro великий виробник із земельним банком в 27 тис. га, він також піддавався рейдерським атакам. «Півтора місяці тому дізналися, що будівля свинокомплексу знаходиться на балансі не у нас. З’ясували, що був задіяний «чорний реєстратор», який діяв під прикриттям держорганів», – сказав Сергій Касьянов.
Також холдинг планує займатися племінною репродукцією. «Данці сьогодні розширюють будівництво репродукторів, але ми ще не впевнені, що зупинимося саме на датській генетики, розглядаємо і варіант Франції», – додав спікер.
У довгострокових планах KSG Agro переробка м’яса, розвиток власного бренду і, можливо, мережі фірмових магазинів. «Уже п’ять років співпрацюємо з мережею «Сільпо», отримуємо від них спеціальні замовлення. Мережам важко працювати зі свіжим м’ясом, їм легше віддати площі в оренду», – поділився Сергій Касьянов.
На сьогодні основною перешкодою для розвитку свинарства в Україні є АЧС. «Важко пропонувати зарубіжним покупцям продукцію з країни, де лютує АЧС». Відсутність компенсації за хворих тварин призводить до того, що виробники приховують факт зараження та намагаються здати заражених свиней на переробку. «У приватному порядку ми перевіряли продукцію відомого виробника і знайшли сліди вірусу. Порочне коло розірве тільки застосування суворих санітарних норм. Потрібні інвестиції в заходи безпеки», – підкреслив керівник холдингу.
Світлана Цибульська
Джерело: propozitsiya.com