Цьогоріч українці святкують Різдво за новою датою, але за старими традиціями, де на Святий вечір повинні бути 12 страв. Ціни на продукти постійно змінюються, тож Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар», розповіла, у скільки стане приготувати кутю й загалом святковий продуктовий набір.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на 24 Канал.
Тетяна Попович розповіла, що деякі продукти в Україні подорожчають до свят. Фахівчиня додала, що на сьогодні найсуттєвіше додали в ціні імпортні продукти із-за кордону. Активізація цін в Україні спостерігається переважно у сфері імпортних товарів, особливо через блокаду кордону.
Традиційні продукти для куті на Різдво, як-от мед, горіхи та мак, залишаються стійкими до цінових стрибків, що демонструється протягом усього року.
Продукти борщового набору, такі як цибуля, буряк, картопля та інші, на сьогодні повністю забезпечуються внутрішнім виробництвом і зараз коштують на 60-70% менше порівняно з попереднім роком.
Щодо грибів, зростання попиту може призвести до невеликого збільшення їхньої вартості, але ймовірно не більше 3-5%.
Ситуація з рибою, яка є популярною на святковому столі, буде залежати від розвитку ситуації на кордоні. Живий короп, який вже на сьогодні подорожчав на 12%, перед святами зросте ще в ціні. Свіжоморожена скумбрія подорожчала на 3%.
«Хоча деякі продукти можуть подорожчати через зовнішні обставини, внутрішнє виробництво та доступність продуктів гарантують стабільність та забезпечують споживачів в цей святковий період», – додає Тетяна Попович.
Вона зауважила, що за підсумками 2023 року загальна вартість різдвяного кошика може зрости до 5%.
У скільки стане приготувати кутю
Цьогоріч приготувати кутю коштуватиме немало. Орієнтовно 250 грамів куті обійдеться у майже 44 гривні, втім, найбільше доведеться заплатити за додатки до страви. Йдеться про:
- родзинки 200 грамів – від 30 до 60 гривень залежно від виду;
- 150 грамів цукатів – в середньому від 24 до 54 гривень;
- горіхи – десь до 60 гривень;
- найдешевший мак коштуватиме 25,6 гривні, а дорожчий – до 76 гривень;
- мед у страві коштуватиме найбільше – від 150 до 270 гривень залежно від виробника.
Отже, ціновий проміжок для приготування куті коливатиметься від 300 до понад 500 гривень (залежить від вартості продуктів, які оберете).
Борщовий набір
Без пісного борщу святковий стіл буде неповноцінним. Якщо взяти середні ціни на овочі, то на 3 літри пісного борщу потрібно:
- 300 грамів картоплі – це на сьогодні 4,56 гривні;
- 500 грамів капусти – 5,6 гривні;
- 200 грамів моркви – 2,17 гривні;
- цибулі десь 150 грамів – 2,2 гривні;
- буряка 200 грамів – 2,12 гривні;
- томатна паста – приблизно 77,7 гривні;
- банка квасолі консервованої – десь 48 гривень;
- перець горошком – 7,4 гривні.
Загалом борщ обійдеться у майже 150 гривень.
Консерви та соління
Традиційно до столу господині готують ще квашені та мариновані страви, як-от капуста та гриби. Не забувають і про рибу: хтось обирає оселедець, а інші – кільки в томатному соусі.
Крім того, потрібно купити борошно, яке знадобиться для приготування вареників, а також гриби та картоплю – для начинки.
Враховуючи вартість усіх продуктів, стіл на Святвечір цьогоріч обійдеться в середньому від 900 гривень до 1 200 гривень. Однак деякі продукти мають в тому чи іншому супермаркеті різну вартість. Отже, загальна ціна може бути як дорожчою, так і дешевшою.
Джерело: propozitsiya.com