Господарствами усіх категорій Черкаської області у 2018 році одержано 4,6 млн т зерна, з них зерна продовольчих культур 995 тис. т, що відповідно на 59 та 33% більше обсягу 2017 року. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на інформацію головного управління статистики у Черкаській області.
До інформації: посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств України під урожай 2019 року очікується в межах 27,7 млн га або на рівні 2018 року.
«Зростання виробництва зернових культур відбулося як за рахунок розширення площ збирання, так і зростання урожайності на 24,7 ц з 1 га (урожайність склала 71 ц з 1 га). За обсягом виробництва зерна Черкащина посідає 4 місце серед областей України, а по урожайності – перше», – ідеться в повідомленні.
Виробництво соняшника склало 641 тис. т, що на 27% більше обсягу 2017 року, урожайність збільшилась на 6,9 ц і становить 31,7 ц з 1 га (1 місце серед регіонів). За рахунок збільшення урожайності зросло також виробництво ріпаку на 50%, сої – на 29% (валовий збір становив відповідно 123 тис. т та 268 тис. т).
На 5% зросло виробництво цукрових буряків (фабричних) та становило 704 тис. т. В порівнянні з попереднім роком урожайність збільшилась на 115 ц і становить 518 ц з 1 га.
Основними товаровиробниками картоплі, овочів та плодоягідної продукції є особисті підсобні господарства населення. Ними вироблено 97% загального обсягу картоплі (889 тис. т), 70% овочів (250 тис. т), 79% фруктів (49 тис. т). Виробництво картоплі в цих господарствах збільшилось на 26%, овочів – на 14%, плодів та ягід – на 50%.
Джерело: propozitsiya.com