Главная / АГРОНОВИНИ / Нове маркування харчових продуктів обійдеться компаніям в 10 млн гривень

Нове маркування харчових продуктів обійдеться компаніям в 10 млн гривень

Україна зобов’язала виробників харчових продуктів розкривати склад та інформацію про свою продукцію — інакше штраф. Але чи готові виробники та імпортери швидко перейти на нове маркування, і які штрафи на них чекають у разі невиконання вимог? Про це пише propozitsiya.com з посиланням на delo.ua.

Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», який набув чинності 6 серпня, зобов’язує компанії-виробники використовувати нове маркування, яке полегшує споживачеві вибір та інформує його про всі особливості виробництва, зберігання та використання конкретного продукту.

При цьому блискавичних змін чекати не слід, адже законом вводиться трирічний перехідний період — до 5 серпня 2022 року. Протягом цього часу оператори ринку повинні привести маркування своєї продукції у відповідність з новими нормами. Відповідальність за правдивість інформації лежить на виробниках.

Як пояснила в. о. міністра аграрної політики і продовольства України Ольга Трофімцева, трирічна відстрочка не дає операторам ринку права весь цей час надавати неповну або недостовірну інформацію про свою продукцію. «У разі введення в оману споживача (наприклад, продукт промаркований як масло, а насправді є спредом або маргарином), надання неповної чи недостовірної інформації про продукт Держпродспоживслужба вже сьогодні може застосовувати штрафні санкції», — зазначила Трофімцева.

У новому законі штрафи за неправильне маркування харчових продуктів, в порівнянні з колишнім нормативним актом, виросли до 15 мінімальних зарплат (близько 63 тисяч грн на даний момент) для юросіб та 10 мінімальних зарплат (близько 42 тисяч грн) для підприємців. А за введення споживача в оману щодо продуктів та їх інгредієнтів, що викликають алергічні реакції або непереносимість, штрафи вдвічі вище — 30 та 20 мінімальних зарплат (близько 152 тисячі грн та 83 тисячі грн).

Обман споживача обійдеться виробнику або імпортеру продуктів в суму до 150 тисяч грн.

Харчові продукти, які відповідають вимогам законодавства, що діяло до введення нового закону, можуть проводитися або продаватися протягом визначеного перехідного періоду. Такі продукти можуть залишатися в зверненні до настання кінцевої дати вживання або терміну придатності.

Жорсткість Українських нормативів маркування харчових продуктів йде в ногу зі світовими трендами. Наприклад, недавні зміни в законодавство США посилили вимоги до ГМО. Якщо раніше виробники харчових продуктів могли просто наклеювати на упаковку ярлик, який інформує про відсутність ГМО, то тепер, згідно з постановою Міністерства сільського господарства США, вони повинні довести, що їхня продукція дійсно не містить біотехнологічних компонентів.

СЕО «Київського маргаринового заводу» Юрій Євенко раніше говорив про те, що продукція багатьох виробників-«харчовиків» вже зараз насилу задовольняє вимоги навіть архаїчних українських стандартів. «Наведу простий приклад. Україна — остання країна серед сусідів — Росії, Молдови, Грузії, Білорусі, я вже не кажу про країни ЄС та решти світу — не знизила норматив вмісту транс-ізомерів в харчових продуктах. У всьому світі їх частка не повинна перевищувати 2%, український стандарт допускає 8%, а законодавство навіть не вимагає вказувати на споживчому пакуванні частку трансізомерів. «Олком» вже перейшов на європейський стандарт, тому що ми дивимося на зовнішні ринки, а продукція наших споживачів-експортерів також повинна відповідати стандартам, прийнятим в глобальному масштабі», — зізнається Юрій Євенко.

Василь Цвик, власник ФГ «Тетяна-2011» (ТМ Zinka), говорить що продукція ТМ Zinka реалізується у великих торгових мережах по всій території України, тому що молочні продукти, що випускаються компанією — молоко, йогурти, сири — повністю відповідають вимогам законодавства, які діяли раніше. «Я повністю підтримую нові норми. В даний момент ми аналізуємо зміни, які буде необхідно внести в маркування. У нас на підприємстві це станеться дуже швидко: нам досить двох тижнів, щоб перейти на маркування відповідно до нових вимог. Для невеликого виробника це не становить проблеми», — впевнений Василь Цвик.

Начальник сектора зовнішніх комунікацій корпорації «АТБ» Сергій Демченко також не бачить великих проблем з введенням нових правил маркування. «Передбачувані зміни, які регламентуються новим Законом, можуть торкнутися інформації про тимчасові терміни придатності, інформації про харчову та енергетичну цінність продукту, мінімального розміру шрифту, при розташуванні обов’язкової інформації на маркуванні, а також обов’язкового виділення наявності в продукті алергенів жирним шрифтом. При цьому дана інформація була для компанії обов’язковою та вказувалася на маркуванні раніше, але в іншій формі», — говорить Демченко. За його словами, законом передбачений перехідний період — 3 роки, протягом якого маркування всієї продукції компанії «АТБ» буде переглянуто на відповідність новому закону, а нова продукція буде маркуватися відповідно до нових правил. «При відмові виробника виконувати вимоги компанії по маркуванню продукції відповідно до чинного законодавства подальшу співпрацю з таким виробником буде припинено», — уточнює Сергій Демченко.

До інформації: раніше в Україні вступив в силу закон «Про основні засади та вимоги до органічного виробництва».

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Оставить комментарий

Ваш email нигде не будет показанОбязательные для заполнения поля помечены *

*

x

Check Also

Близько 1,1 млн га підмораторних земель в Україні вже фактично продані, — Сольський

Станом на серпень 2019 року, за договорами довгострокової оренди і емфітевзису в Україні близько 1,1 ...

David Montgomery Womens Jersey