Посіви озимого ріпаку на Кіровоградщині збільшились на 21%

Аграрії Кіровоградщини скорочують вирощування зернових культур, зокрема пшениці, та перелаштовуються на олійні, розповіла керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на dostyp.com.ua.

Під урожай 2022 року аграрії Кіровоградщини посіяли 444,1 тисяч гектарів озимих зернових і 67 тисяч гектарів озимого ріпаку. Але вже під урожай 2023 року озимі зернові посіяли на площі 398,3 тисяч гектарів, а озимий ріпак на 83,4 тисяч гектарів.

Тобто площа посіву ріпаку у порівнянні з попереднім роком збільшилася на 21%. 

За словами Валерії Фурманової, олійні культури стають пріоритетними. Причина у тому, що їх логістика більш вигідна: тонна олійних культур має більшу вартість. А транспортування коштує так само, як і тонна зернових. 

«Через це фермери перелаштовуються, щоб все-таки працювати не в збиток і не в нуль, а з прибутковістю. Це вже помітно на прикладі озимого ріпаку. Очікується, що у 2023 році аграрії розширять посівні площі під олійні культури. В першу чергу під соняшники», – сказала посадовиця.

Внаслідок цього у 2023 році планується скорочення виробництва зернових у порівнянні із попереднім роком. Але ці зміни не вплинуть на внутрішню продовольчу безпеку, запевнила очільниця департаменту.

Так за її словами, частина зернового ресурсу споживається в області. Це потреби харчової промисловості, використання зерна для посівного матеріалу, на корм худобі та птиці та інше.

Разом із цим, внутрішнє споживання зерна є набагато меншим від того, що вирощують аграрії Кіровоградщини. 

«Для прикладу: із отриманого у 2022 році збіжжя зернових у 4 мільйони тонн для внутрішніх потреб області використовується 844,5 тисяч тонн. Це 20 % від вирощеного за сільськогосподарський рік. Решта – експортний потенціал. А є ще й перехідні залишки від попереднього урожаю».

Цього року залишки – близько один мільйон тонн, сказала Валерія Фурманова.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *