За останні 12 місяців Угорщина імпортувала близько 1 млн. т кукурудзи, що становить майже чверть її річної потреби, заявила Угорська асоціація фермерів (MOSZ). Зазвичай Угорщина є нетто-експортером кукурудзи, проте сильна посуха сильно скоротила власний урожай і змусила вдатися до імпорту. Більшість ввезеної кукурудзи має українське походження.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на ukragroconsult.
«У звичайних умовах Угорщина є експортером кукурудзи, але цьогорічний урожай буде найнижчим з 1970-х рр.», — сказав Андрас Мар, заступник генерального секретаря MOSZ.
Очікується, що Угорщина збере 2,8-3,6 млн. т кукурудзи, тоді як країні необхідно близько 4,5 млн. т щорічно. Кукурудза використовується угорськими виробниками для вироблення біоетанолу, кукурудзяного сиропу з високим вмістом фруктози та кормів для тварин.
За даними Центрального статистичного управління Угорщини, торік урожай становив 6,5 млн т. Офіційну оцінку врожаю кукурудзи цього року поки що не опубліковано.
З жовтня минулого року Угорщина імпортувала близько мільйона тонн кукурудзи, левова частка якої надійшла з України, а частина з Сербії та Румунії.
Очікується, що Угорщина продовжуватиме імпортувати цю культуру.
«За нашими оцінками, протягом найближчих дванадцяти місяців Угорщина імпортує ще як мінімум 1,5 млн т кукурудзи з України», — заявила Жофія Поца, генеральний секретар Альянсу угорських зернопереробників, виробників кормів та трейдерів.
У червні Угорщина запропонувала свою територію як можливий маршрут для експорту українського зерна, оскільки відправлення через традиційні маршрути через Чорне море було утруднено через спеціальну військову операцію росії в Україні.
За словами Андраса Мара, більшість кукурудзи, що надійшла за цією схемою, була куплена угорськими трейдерами та переробниками, оскільки посіви на угорських полях були знищені посухою.
За словами джерел серця угорських переробників, кукурудза з України також приблизно на 10-15% дешевша, ніж угорська.
Джерело: propozitsiya.com