Продукти, які найбільше фальсифікують в ЄС

Україна в питанні фальсифікації продуктів не є унікальною країною — харчі фальсифікують скрізь, у тому числі в Європейському Союзі, розповіла керівник Асамблеї аграрних палат України Ольга Трофімцева.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на facebook О. Трофімцевої.

Вона зазначила, що фальсифікацією називають будь-яку усвідомлену діяльність, яка спрямована на отримання додаткової економічної переваги/вигоди в порушення законодавчих норм і за рахунок споживачів.

Топ-5 видів фальсифікації в ЄС (у відсотках від загальної кількості випадків):

  • неправильне маркування — 47%;
  • заміна інгредієнтів/розбавлення/додавання того, чого не має бути в складі, або ж вилучення складових — 20%;
  • застосування недопустимих видів обробки/переробки продукту — 16%;
  • відсутня/підроблена або ж «підшаманена» документація на продукт — 15%;
  • порушення інтелектуальних прав власності — 5%.
  • Топ продуктів, які тим чи іншим способом фальсифікують в ЄС:
  • олії та жири;
  • риба та рибні продукти;
  • м’ясо та м’ясопродукти (окрім птиці);
  • фрукти та овочі;
  • м’ясо птиці та продукти з нього.

«Минулого разу в цей топ-лист входив мед. Цього разу — вибув. Стало вигідніше «шаманити» з м’ясом птиці», — додала Трофімцева.

Топ країн походження ЄС, з яких фальсифіковані продукти постачались:

  • Іспанія;
  • Італія;
  • Нідерланди;
  • Греція;
  • Польща.

«Ще 5 років тому сумарні збитки від food crimes у світі оцінювались в $30-40 млрд на рік», — підсумувала експерт.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *