Україна в питанні фальсифікації продуктів не є унікальною країною — харчі фальсифікують скрізь, у тому числі в Європейському Союзі, розповіла керівник Асамблеї аграрних палат України Ольга Трофімцева.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на facebook О. Трофімцевої.
Вона зазначила, що фальсифікацією називають будь-яку усвідомлену діяльність, яка спрямована на отримання додаткової економічної переваги/вигоди в порушення законодавчих норм і за рахунок споживачів.
Топ-5 видів фальсифікації в ЄС (у відсотках від загальної кількості випадків):
- неправильне маркування — 47%;
- заміна інгредієнтів/розбавлення/додавання того, чого не має бути в складі, або ж вилучення складових — 20%;
- застосування недопустимих видів обробки/переробки продукту — 16%;
- відсутня/підроблена або ж «підшаманена» документація на продукт — 15%;
- порушення інтелектуальних прав власності — 5%.
- Топ продуктів, які тим чи іншим способом фальсифікують в ЄС:
- олії та жири;
- риба та рибні продукти;
- м’ясо та м’ясопродукти (окрім птиці);
- фрукти та овочі;
- м’ясо птиці та продукти з нього.
«Минулого разу в цей топ-лист входив мед. Цього разу — вибув. Стало вигідніше «шаманити» з м’ясом птиці», — додала Трофімцева.
Топ країн походження ЄС, з яких фальсифіковані продукти постачались:
- Іспанія;
- Італія;
- Нідерланди;
- Греція;
- Польща.
«Ще 5 років тому сумарні збитки від food crimes у світі оцінювались в $30-40 млрд на рік», — підсумувала експерт.
Джерело: propozitsiya.com