Селекціонери Австралії намагаються вивести термостійкі сорти пшениці

Спільний проєкт між Університетом Сіднея, InterGrain, Agriculture Victoria та Департаментом первинної промисловості та регіонального розвитку Західної Австралії працює над виведенням більш «жаростійких» сортів пшениці.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на graincentral.com.

Проект вартістю 4 мільйони доларів пропонує до 2026 року вивести щонайменше п’ять адаптованих ліній пшениці з вищою на 10 % врожайністю, ніж нинішні найурожайніші сорти в умовах теплового стресу.

Є надія, що ці сорти зменшать руйнівний вплив потепління клімату на зернові культури по всій Австралії, оскільки вже зараз тепловий стрес коштує зерновій промисловості країни 37 мільйонів доларів США щорічно лише на пшениці.

Дослідники шукають у всьому світі нові риси, щоб застосувати найбільш термостійкі гени для включення в нові та існуючі лінії.

Науковець із сільського господарства Сіднейського університету Ребекка Тістлетвейт розповіла, що відповідні генетичні матеріали надають комерційним селекційним компаніям, що дозволяє їм виводити нові сорти пшениці з кращою інструментальною термостійкістю.

Цей підхід до селекції скорочує час, необхідний для виведення нових ліній пшениці, скорочуючи час від п’яти-шести років до двох-трьох років.

Селекція починається з визначення генотипів, які обмежують наслідки теплового стресу під час польових випробувань.

Потім ці високоефективні генотипи поміщають в теплові камери в польових умовах, щоб побачити, як вони працюють в умовах теплового шоку, а потім будь-які генотипи, які зберегли адаптацію в теплових камерах, відправляються в теплиці для більш глибокого вивчення.

Найкращі лінії, визначені за допомогою цього процесу, потім використовуються для виробництва нових матеріалів, які згодом тестуються на 40 майданчиках по всій Австралії, що дозволяє додатково оцінити продуктивність лінії.

Усі нові матеріали, розроблені в рамках проекту, будуть доступні для всіх комерційних структур і дослідників через два роки після валідації.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *