Вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами «Хосіят» та «Іфора». Нові сорти виведені співробітниками науково-дослідної станції НДІ, розташованої у Фергані.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.
Плоди нових сортів нектарина досить великі, середня вага становить близько 200 грамів.
«Нові сорти нектарина мають тривалий термін зберігання, їх можна реалізовувати протягом одного місяця після збору врожаю, за умови дотримання відповідного температурного режиму та інших умов зберігання. Ці сорти мають гарний зовнішній вигляд, м’якоть жовтого кольору і легко відділяється від кісточки, вміст цукру в них становить 14%», – пояснює кандидат сільськогосподарських наук Адхам Махмудов, співробітник НДІ садівництва, виноградарства і виноробства ім. академіка М. Мірзаєва.
Персик і нектарин – одна з найбільших позицій експорту Узбекистану в сегменті свіжої плодоовочевої продукції. Минулого року персик і нектарин посіли друге місце за значущістю в експортній виручці країни у свіжому фруктовому сегменті, поступившись лише свіжому столовому винограду.
Цього року сезон експорту персиків і нектаринів з Узбекистану стартував у третій декаді травня, і за перші два місяці з початку сезону на зовнішні ринки було поставлено рекордний обсяг цієї продукції. За попередніми даними торговельної статистики, з 21 травня до 20 липня 2023 року, Узбекистан експортував 51,1 тис. тонн персиків і нектаринів на загальну суму $41,0 млн, що в натуральному вираженні на 27% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року, та майже удвічі більше, ніж у тому ж періоді 2021 року.
Джерело: propozitsiya.com