У Швейцарії цьогоріч неврожай бульби. Це вже третій невдалий сезон у країні. 2021 рік видався досить вологим, а 2022-й — занадто посушливим.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на swissinfo.
Фермер, віце-президент «Асоціації швейцарських виробників картоплі» Даніель Петер у Цюриху вирощує цей овоч понад 20 років. Звичайно, рік на рік не схожий, вважає господар, але такого врожаю як у 2023-му не було давно.
«У мене недоотримання урожаю склало 50 %, особливо за сортами, з яких виробляють чипси та картоплю фрі», — каже Даніель Петер.
Ці сорти не витримали екстремальних погодних умов, які склалися цього сезону: аномальна спека та період безперервних дощів. За словами Даніеля Петера чимало картоплярів у Швейцарії міркують над тим, щоб взагалі відмовитися від ідеї вирощувати овоч. Виробники змінюють плани щодо інвестицій в даний напрям.
Сьогодні Швейцарії не вистачає приблизно 100 тис. тонн картоплі, тому фабрика з виробництва чипсів Zweifel закуповує все більше бульби за кордоном, ніж це було в минулі роки. Концерну Zweifel доводиться імпортувати наразі 15–18 % від власної сукупної потреби в картопляній сировині.
Через посушливу погоду багато сортів картоплі вродилися дуже дрібними та не досягли навіть необхідного мінімального розміру, тому з відповідними фабриками (виробниками чипсів, картоплі фрі та інших снеків) домовилися, що картопля надходитиме на виробництво меншого розміру, але це не на довготривалу перспективу. Тож, як бути далі? Даніель Петер пропонує впроваджувати у вирощування більш стійкі до викликів погоди сорти. Сьогодні вже проводяться дослідження щодо отримання покращених сортів картоплі, проте для Швейцарії поки, що це лише мрія, тим більше, для того, щоб сорт вивести, провести процес його районування та інше, варто витратити роки!
Але є ще одна ідея — технологія редагування генома. Може саме вона допоможе вирішити проблему? Цю технологію часто плутають з ГМО, однак — це не зовсім так. Технології редагування геномів, як, наприклад, CRISPR-Cas9 прискорюють процеси, які відбуваються в природі або за допомогою методів селекції можуть допомогти створити овочі та інші культури, стійкі до шкідливих організмів та зміни клімату. Це метод зміни ДНК живих організмів. Селекціонери вже багато років змінюють гени, аби вивести нові, інноваційні сорти рослин. При цьому технології редагування геномів не впливатимуть в подальшому на організм людини та навколишнє середовище. Отже, можливо швейцарські фермери і не відмовляться від вирощування картоплі, а незабаром навпаки примножать свої врожаї і в цьому допоможуть їм нові селекційні розробки.
Щодо України, то ситуація з бульбоплодами у нас краща.
За даними Української асоціації виробників картоплі посівні площі в 2023 році становили приблизно 880 тис. га. Відбулося падіння за рік на 12 %, очікувалося, що буде 30 %. Попри це 2023 рік — це третій сезон в Україні, коли картопля родить добре і якість бульб хороша. Врожайність овоча цьогоріч склала приблизно 35 т/га. Самі ж аграрії надають дані навіть більші — в середньому на рівні 40 т/га.
Єдине, що цього року мало вирощували насіннєвої картоплі. Роздрібні ціни на бульбу наразі стабільні — від 8,5 до 12 грн/кг, однак, за прогнозами фахівців, може спостерігатися здорожчання картоплі вже взимку 2024-го. А ще, наприкінці зими, споживачі можуть стикнутися на ринку з неякісним овочем, якщо така картопля вирощувалася з низьких репродуктивних сортів.
У 2022 році в Україні Держстат оцінив врожайність картоплі на рівні близько 20 млн тонн, що становить приблизно 4 % світового виробництва.
Джерело: propozitsiya.com