«Тарілка» на всіх. В Україні запрацював перший банк їжі

В Україні з’явився перший банк їжі. Стартап під назвою «Тарілка» збирає з полиць магазинів та супермаркетів продукти, термін придатності яких спливає, та передає їх нужденним.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на newfood.media.

Організацію у 2019 році створив у Львові українець Ростислав Косюра, який до цього 23 роки прожив у Німеччині та Франції. Нині «Тарілка» співпрацює з мережами «Ашан», «Рукавичка», «Близенько», компаніями «Yarych», «Nestle», «Berta Group» і шукає нових донорів.

Окрім торговельних мереж та продуктових компаній «Тарілка» планує розширювати діяльність на кафе, ресторани, пекарні, інші маленькі і великі виробництва, які мають надлишок їжі або стикаються з утворенням харчових відходів.

Ростислав Косюра каже, що лише за 2019 рік українці викинули на смітник близько 7 млн т їжі.

«Кожен кілограм харчів на межі придатності для нас — це мінус один кілограм на смітнику», — говорить він.

«Тарілка» — перша подібна організація в Україні. Законодавчо діяльність продуктових банків їжі поки не врегульована, тому стартап довелося реєструвати як неприбуткову громадську організацію.

«Наші волонтери приїжджають в магазини-партнери і забирають їжу, яка б завтра-післязавтра поїхала на смітник. Далі продукти веземо у благодійні організації, які допомагають малозабезпеченому населенню», — розповідає засновник про принцип організації такої діяльності.

Задля того, щоб в Україні запрацював банк їжі, німецькі благодійники профінансували придбання автомобіля для збору харчів, також передали 5000 євро на завершення ремонтних робіт у приміщенні першого українського банку їжі. Саме приміщення виділила «Тарілці» місцева влада Львова.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *