За вісім місяців 2022 року вперше принаймні за п’ять останніх років значна частка – близько 7 % – у структурі зарубіжних поставок сільгосппродукції до України припала на овочі, поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на iae.org.ua.
За даними Державної митної служби України, у січні-серпні 2022 року обсяги імпорту овочів становили 263 млн дол. США. Це фактично на 43 % більше відповідного показника 2021 року у 185 млн дол. США, поінформував науковець.
Загалом за вартістю закупівель за кордоном овочі стали четвертими в рейтингу імпортованої агропродовольчої продукції після фруктів, риби та олійних культур.
Така ситуація пов’язана з наслідками широкомасштабної агресії рф в Україні. Йдеться, перш за все, про втрату значної частини виробництва овочів як відкритого ґрунту, так і тепличного вирощування внаслідок тимчасової окупації територій, а також бойових дій в окремих регіонах нашої країни, зокрема, у Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях, пояснив Богдан Духницький.
За його словами, структура імпорту цього виду агропродукції представлена переважно помідорами (73 млн дол. США), цибулею і часником (37 млн дол. США), капустою (31 млн дол. США), морквою, буряками, ріпою (28 млн дол. США) та огірками (28 млн дол. США).
Основними постачальниками овочів до України у січні-серпні були Туреччина та Польща. На ці дві країни припало більше половини – 57,1 % – вітчизняного імпорту овочів.
З Туреччини, яка очолювала рейтинг, за вісім місяців цього року імпортовано 86 тис. т овочів, в тому числі 55 тис. т помідорів, 14 тис. т огірків, 13 тис. т інших овочів. Частка Туреччини у вартості вітчизняного імпорту цього виду агропродукції склала 29,7 %, зазначив експерт.
Польща у січні-серпні 2022 року здійснила поставки овочів в Україну в обсязі 121 тис. т. з часткою у 27,4 %. Основна імпортована з цієї країни продукція – цибуля (36 тис. т), морква, буряки, ріпа (35 тис. т), капуста (20 тис. т) та помідори (18 тис. т).
Значно менші закупівлі овочів українські компанії здійснили в Нідерландів (13,8 %), Румунії (5,5 %) та Македонії (4,6 %).
Сукупно ці п’ять країн сформували 81 % вартості імпорту продукції даної групи до України.
Джерело: propozitsiya.com