У 2019 році 12 студентів Техніону з шести різних факультетів виграли золоту медаль у Міжнародному конкурсі Genetically Engineected Machine Массачусетського технологічного інституту за розробку веганського меду без бджіл. Відтворивши білок із синтетичного шлунку бджоли, який у поєднанні з рослинним нектаром виробляє мед, їм вдалося маніпулювати та перепрограмувати необхідну бактерію для природного процесу в лабораторії.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на thejc.com.
Відтоді команда (за випадковим збігом очолювана генеральним директором і технічним директором обох на прізвище Дваш, що означає мед) розквітла в компанію Bee-io. Результат? Вони не тільки можуть створювати різні версії меду з різних рослин, включаючи навіть кавову рослину, але й робити це без шкоди для здоров’я бджіл.
Це досить великий крок у забезпеченні екологічно чистого майбутнього. Дійсно, популяція бджіл неухильно скорочується в багатьох частинах світу протягом багатьох років, включаючи Ізраїль. І коли ви розглядаєте назву бренду, ви можете зрозуміти, чому Країна молока та меду так наполегливо бореться, щоб щось змінити, і вдається зробити це так успішно.
529 ліцензованих бджолярів Ізраїлю, які обслуговують 120 000 вуликів, виробляють лише близько 3500 тонн меду на рік. Проте середній ізраїльтянин споживає 600 грамів меду, тобто не вистачає приблизно 1000 тонн меду, який потрібно імпортувати.
Бджолам доручено запилювати понад 75 відсотків світових продовольчих культур і 35 відсотків світових сільськогосподарських угідь, але лише сім із 20 000 видів бджіл є медоносними. Це означає, що вони перевтомлені, ослаблені та сприйнятливі до вірусів, що їх вбиває.
Дещо неймовірно, але Bee-io може виробляти три тонни меду щотижня і робити це, не завдаючи шкоди жодній бджолі.
Джерело: propozitsiya.com