Німецький Інститут органічної електроніки, електронного випромінювання та плазмової технології Товариства імені Фрауенгофера винайшов нову технологію інокуляції насіння, що використовує електростатичне тяжіння і обіцяє бути сучасною, екологічною, яка не утворює ніяких хімічних залишків і не спричиняє жодних втрат біологічних характеристик насіння, зокрема, врожайності. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на agropages.com.
Як розповів представник вищезгаданого Інституту Андре Вайдауер, технологія базується на дезінфекційному ефекті слабозаряджених електронів. Він зазначив, що вони забезпечують не просто знищення патогенів, а й захист протягом усього сезону, знищуючи такі шкідливі мікроорганізми, як бактерії та віруси.
«Прискорені електрони продукуються за принципом електронно-променевої трубки. Коли між катодом і анодом подається висока напруга, з катода виходять електрони, які прискорюються за рахунок різниці зарядів. Це відділяє вакуум, у якому утворюються електрони, від простору, де спостерігається звичайний атмосферний тиск», — пояснив він.
Андре Вайдауер відзначив, що регулюючи інтенсивність потоку і енергію електронів, можливо забезпечити захист практично від усіх патогенів, розташованих як усередині насінини, так і на її поверхні, на широкому спектрі культур. Зокрема, технологію можна використовувати на зернових, овочевих, спеціях, травах, квіткових. Технологія придатна для органічного землеробства.
Німецький учений вказує на низку переваг нової технології. Зокрема, вона дасть змогу повністю відмовитися від хімічних речовин під час інокуляції, а також повністю виключить розвиток резистентності у патогенів. Також він додав, що дана технологія не передбачає використання порошків, рідин і не встановлює термінів, протягом яких насіння має бути висіяне після інокуляції.
Переклав Богдан Малиновський, [email protected]
Джерело: propozitsiya.com