Команда дослідників з Університету Іллінойсу (США) створила картоплю, більш стійку до глобального потепління, при цьому показала збільшення маси бульби на 30% в умовах спеки.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.
Вчені показали, що шляхом додавання двох нових генів, гліколатдегідрогенази та малатсинтази, вони можуть підвищити ефективність фотосинтезу. Економія енергії сприяла приросту модельного врожаю.
«Збільшення маси бульби на 30%, що спостерігалося під час наших польових випробувань, свідчить про перспективи покращення фотосинтезу для отримання культур, готових до кліматичних умов», – зазначила Кетрін Мічам-Генсолд, керівник наукового проекту Realizing Increased Photosynthetic Efficiency (RIPE).
Замість того, щоб в’янути під час спеки, бульби модифікованої картоплі виросли на 30% більші, ніж картопля контрольної групи, повною мірою використовуючи переваги їхньої підвищеної термостійкості фотосинтетичної ефективності.
«Іншою важливою особливістю цього дослідження стала демонстрація того, що наша генна інженерія фотосинтезу, що призвела до збільшення врожайності, не вплинула на поживну якість картоплі. Продовольча безпека залежить не лише від кількості калорій, які можна виробляти, ми також маємо враховувати якість їжі», – додав Дон Орт, Роберт Емерсон, професор біології рослин та рослинництва та заступник директора проекту RIPE.
Джерело: propozitsiya.com