В Україні все більше господарств вирощують ожину, малину, смородину, суницю садову (полуницю), вишню, лохину на продаж. Це вигідно, якщо побудувати правильну бізнес-модель, знайти якомога більше каналів збуту продукції, розповіла експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман. Про це пише propozitsiya.com з посилання на агентство EastFruit.
«Вирощування ягід – сезонний бізнес. Найбільше їх купують в червні-серпні. Полуницю та черешню на продаж найбільше вирощують в червні, вишні – в липні. Малина найбільший прибуток фермерам приносить в липні-серпні», – пояснює експерт.
За її словами, вирощувати ягоди взимку дорого та нерентабельно. Їх дешевше можна завезти з-за кордону.
«Сьогодні лохина – одна з найдорожчих ягід в Україні. Крім того, лідер по зростанню кількості плантацій. У той же час ціни на неї знижуються швидше, ніж на інші ягоди. Це пов’язано з великою конкуренцією виробників. Через це з’явилося багато неякісної та неоткаліброванной лохини.
Деякі господарства вже розчарувалися в такому бізнесі. У цьому сезоні ми побачили значно дорожче, ніж в минулому році малину, вишню та черешню. Ціна виросла через погоду. Крім того, в минулому сезоні деякі господарства викорчували малину через низьку ціну на неї», – каже Тетяна Гетьман.
Вона додає, що в Україні немає даних, скільки і яких ягід вирощують. Тому що багато продукції виробляють в приватному секторі.
Джерело: propozitsiya.com