Економіст Олег Пендзин повідомив про наявність усіх передумов для зростання вартості хліба. Він зазначив, що зараз більшість заводів з виробництва хліба працюють на газі, але автоматика залежить від електрики. Великі виробники мають дизельні генератори безперервної дії. Однак витрачена вартість кВт/год буде набагато вищою, ніж проходить по звичайній мережі. Це впливає на реальну собівартість хліба.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на today.ua.
Експерт вважає, що панікувати все ж таки не варто. Він висловив упевненість, що піднімати ціни значно ніхто не буде. Причина — у падінні реальних доходів українців — на 25%. Пендзин припустив, що хліб може подорожчати максимум на 7-8%.
При цьому випічка подорожчає у рази, оскільки виробники можуть утримувати вартість соціальних сортів хліба та уникнути дефіциту.
«Витрати, які зростатимуть у хлібзаводах, перекладатимуться насамперед на преміум випічку, торти, печиво», — зазначив аналітик.
Нагадаємо, що наступного року очікується дефіцит житнього хліба. Справа в тому, що вирощування жита та ячменю стало нерентабельним.
Джерело: propozitsiya.com