Попри те, що лохина є дуже популярною ягодою, яка вирощується та споживається в Україні, на даний час дуже невелика кількість продуктів та рішень для її вирощування дозволених в Україні.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на пресреліз Інституту Агробіології.
Подекуди фермери самотужки підбирають продукти для вирішення проблем, що виникають під час вегетації цієї культури. За останні роки площі вирощування під цією культурою зросли з 1000 га у 2018 році та до 4400 га у 2021 році. Багато господарів звертають увагу на цю культуру як перспективну з точки зору отримання державної підтримки єРобота «Свій сад».
Гранти на висаджування нових фруктових і ягідних садів, а також виноградників. Безповоротну допомог від держави можна отримати до 400 тис. грн на гектар, але не більше 25 гектарів. Отримувачі грантів повинні мати або власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 7 років. Співфінансування відбувається у співвідношення 70/30 або 50/50 (держава/підприємець).
Головною умовою отримання гранту є створення від 3 до 20 сезонних та постійних нових робочих місць, а також проведення підприємницької діяльності після закінчення проекту висадки насаджень протягом не менше п’яти років та сплачувати протягом цього періоду податки та збори. В планах на 2022- 2023 роки площі під лохину збільшити до 2790 га.
Вчені Інституту Агробіології проводять випробування практичних рішень від компанії Байєр для вирощування лохини.
За словами директора Інституту Ірини Бровко: «Маємо надію, що найближчим часом аграрний ринок України отримає інноваційні продукти від компанії Байєр, що стануть не лише новими елементами технології вирощування, а й дозволять збільшити урожайність та якість блакитної ягоди та головне зроблять продукцію більш безпечною для людини і навколишнього середовища».
Джерело: propozitsiya.com