Олександр Гончаров
На конференції «Сучасне тепличне господарство 2020», яка проходила 01 лютого 2020 року, в м. Енергодар, Запорізької області, було представлено багато доповідей на теми, які висвітлювали різні моменти вирощування овочевих культур у тепличних умовах, про це пише propozitsiya.com.
Дуже цікавою та пізнавальною виявилася доповідь Олександра Гончарова, к. б.н., на тему вирощування імбиру в теплицях.
Для теплиці імбир — досить дивна культура. Але враховуючи, що попит на неї постійно зростає, це має сенс.
Імбир досить тепло- і вологолюбна рослина, родом із Південної Азії, росте в Китаї, Індії, Індонезії та інших країнах. 65-67% цієї прянощі експортує Китай, а також Індія та інші країни.
Імбир, який ми купуємо у супермаркетах за 90-100 грн/кг це вже перезрілий корінь із здерев`янілою шкіркою. Для східної кухні, включаючи японську, використовують більш молодий імбир, який має зовсім інший смак і структуру. У порівнянні — це як молода й стара картопля. Відповідно ціна на молодий корінець у кілька разів вища, до 20 дол./кг, але при цьому він має досить невеликий термін зберігання — до семи днів. Відповідно його потрібно вирощувати недалеко від місця реалізації.
Тут і з’являється сенс культивування імбиру в Україні в теплицях.
Імбир досить невибаглива культура. Головне їй забезпечити тепло, легкий, але в той же час живильний ґрунт, полив і необхідне живлення.
У нашій країні для культивування імбиру можуть підійти старі теплиці, скляні або плівкові, навіть без опалення, які використовувати для вирощування інших культур не раціонально, але і розбирати їх шкода.
Процес вирощування займає 8-10 місяців у залежності від температурних умов. Починають пророщувати імбир у лютому, а збирають у жовтні.
У Німеччині спочатку імбир пророщують до появи зелених пагонів у теплих підсобних приміщеннях. У цей період рослині потрібно тільки тепло і волога, а світла зовсім не потрібно. Із появою зелених паростків рослини переносять до теплиці на світло, але при цьому рослинам не потрібно багато світла. І тому цю культуру можна вирощувати як ущільнюючу.
Також імбир має сенс вирощувати у міжсезоння між оборотами основних культур.
У теплицях імбир вже вирощують у Греції, Іспанії, США, Канаді, в Україні — поки ще ні.
«Якщо постаратися і знайти постійних покупців, наприклад, серед ресторанів, то тепличне вирощування імбиру може бути досить прибутковим бізнесом і в Україні», — стверджує О. Гончаров.
Ганна Козак, [email protected]
Джерело: propozitsiya.com