Миколаївська область лідирує серед інших регіонів України з сертифікації органічних пасік. За 2019 рік її почали близько 80 пасік на Миколаївщині, розповів під час форуму «Сертифікація в галузях рослинництва, бджільництва та переробки» спеціаліст з сертифікації «Органік стандарт» Олександр Гера.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на «АгроЮг».
Зазначимо, що лише 40 пасік в Україні мають органічний сертифікат та виробляють органічний мед. Наразі процес сертифікації органічних пасік запущений переважно в Миколаївській та Луганській областях. В 2019 році було експортовано близько 300 тон органічного меду, — зауважив Олександр Гера.
Основні вимоги до сертифікації органічної пасіки:
Пасіки розміщуються таким чином:
- щоб у радіусі 3 км від пасіки були розташовані джерела натурального нектару і пилку, який походить з органічно вирощених або дикорослих культур. Зазначені вимоги не стосуються місць, де відсутнє цвітіння, або місць, де бджоли перебувають у стані спокою;
- на відстані не менш як 500 метрів від шосейних доріг і залізниць, пилорам, високовольтних ліній електропередачі напругою 110 кВ і більше;
- на відстані не менш як 1 км від тваринницьких і птахівницьких будівель;
- на відстані не менш як 5 км від воскопереробних підприємств, підприємств кондитерської та/або хімічної промисловості, аеродромів, військових полігонів, радіолокаційних, радіо- та/або телетрансляційних станцій, інших джерел мікрохвильового випромінювання;
- на відстані не менш як 7 км від товарних пасік, які не виробляють органічну продукцію.
Під час сертифікації потрібно реєструвати пасіки де вони розташовані, де вона переміщується протягом сезону, — зазначає Олександр Гера.
Вулики повинні бути виготовлені з натуральних матеріалів (зокрема деревини), які не створюють загрозу забруднення навколишнього природного середовища та продуктів бджільництва. Забороняється обробляти внутрішню частину вуликів фарбами та/або іншими хімічними речовинами.
Забороняється використовувати синтетичні матеріали: це пінопласт, полістірол, тощо.
Дуже важливе питання в сертифікації бджільництва належить воску, — зауважує Гера.
Для профілактики захворювань та лікування бджіл у вуликах використовуються такі натуральні природні продукти, як прополіс, віск і рослинні олії, заборонено використовувати синтетичні препарати, дозволяється використовувати лише органічні: мурашина кислота, молочна, щавлева.
Під час сертифікації проводиться щорічний аналіз воску інспектором і віддається у лабораторію. Лабораторії переважно закордонні, які перевіряють недозволені речовини, які зазвичай вносяться для боротьби з кліщем, — розповідає Олександр Гера.
Якщо пасіка сертифікується, то неможливо, аби її частина використовувалась для органічного виробництва, а решта — для неорганічного. Це заборонено згідно стандартів.
Детальні правила виробництва органічної продукції бджільництва прийняті урядом і зазначені в частині другій статті 22 Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини».
Джерело: propozitsiya.com