Виноград випередив інші фрукти за темпами зростання цін

У січні виноград став лідером за темпами зростання цін на українському ринку свіжих фруктів.

Від середини січня ціни на найбільш популярний сорт винограду «Кишмиш» зросли в 1,5 рази.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на «Шувар».

Зі слів продавців ринку, зростання ціни у січні — звичайна ситуація для ринку винограду, при цьому попит на виноград цього сезону помітно збільшився.

Підтвердженням цієї інформації є офіційні дані зовнішньої торгівлі, які свідчать про те, що в цьому сезоні Україна вже імпортувала в 1,5 рази більше винограду, ніж рік тому.

«Зростання імпорту винограду в цьому сезоні було зафіксоване не тільки у зимовий період, ми майже в 2 рази збільшили обсяги зовнішніх поставок із серпня по листопад, тобто в сезон збирання власного врожаю. Обсяг імпорту у першій половині сезону є рекордним принаймні за останні 5 років!

Іншими словами, споживання винограду в країні збільшується — це чудова можливість для українських фермерів, якою поки що користуються імпортери. Звичайно, для того, щоб відвоювати в імпортерів частку власного ринку, нашим виробникам потрібно запропонувати українському покупцю продукцію не гіршої якості. Компромісів у даному питанні не існує», — розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».

Станом на 22 січня 2020 року в терміналі «Овочі та фрукти» ОРСП «Шувар», столовий виноград пропонується по 60-67 грн/кг (2,31-2,58 EUR/кг). Рік тому виноград також почав дорожчати з середини січня і тенденція до зростання зберігалась до кінця зими.

Цього сезону виноград на «Шуварі» пропонується мінімум на 10% дешевше ніж рік тому, оператори ринку це пов’язують із зростанням обсягів імпорту.

Туреччина залишається головним постачальником винограду до України, з цієї країни ми завозимо до 80% всього винограду.

 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *