У січні виноград став лідером за темпами зростання цін на українському ринку свіжих фруктів.
Від середини січня ціни на найбільш популярний сорт винограду «Кишмиш» зросли в 1,5 рази.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на «Шувар».
Зі слів продавців ринку, зростання ціни у січні — звичайна ситуація для ринку винограду, при цьому попит на виноград цього сезону помітно збільшився.
Підтвердженням цієї інформації є офіційні дані зовнішньої торгівлі, які свідчать про те, що в цьому сезоні Україна вже імпортувала в 1,5 рази більше винограду, ніж рік тому.
«Зростання імпорту винограду в цьому сезоні було зафіксоване не тільки у зимовий період, ми майже в 2 рази збільшили обсяги зовнішніх поставок із серпня по листопад, тобто в сезон збирання власного врожаю. Обсяг імпорту у першій половині сезону є рекордним принаймні за останні 5 років!
Іншими словами, споживання винограду в країні збільшується — це чудова можливість для українських фермерів, якою поки що користуються імпортери. Звичайно, для того, щоб відвоювати в імпортерів частку власного ринку, нашим виробникам потрібно запропонувати українському покупцю продукцію не гіршої якості. Компромісів у даному питанні не існує», — розповідає Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар».
Станом на 22 січня 2020 року в терміналі «Овочі та фрукти» ОРСП «Шувар», столовий виноград пропонується по 60-67 грн/кг (2,31-2,58 EUR/кг). Рік тому виноград також почав дорожчати з середини січня і тенденція до зростання зберігалась до кінця зими.
Цього сезону виноград на «Шуварі» пропонується мінімум на 10% дешевше ніж рік тому, оператори ринку це пов’язують із зростанням обсягів імпорту.
Туреччина залишається головним постачальником винограду до України, з цієї країни ми завозимо до 80% всього винограду.
Джерело: propozitsiya.com