В 2025 році виробництво сої може зрости на 2,3 % порівняно з 2024 роком, згідно оцінок ІАЕ (Інститут аграрної економіки).
Заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи Олександр Нечипоренко сказав, що «по технічних та інших основних сільськогосподарських культурах прогнозується збільшення виробництва проти 2024 року, зокрема: по сої – на 2,3 %, соняшнику – на 2 %, картоплі – на 4,2 %, овочів – на 5,3 %».
Про це пише Пропозиція із посиланням на «Агро Перспектива».
До речі, Група компаній «Агро-Регіон» поточного агровиробничого сезону планує висівати сою на площі майже 5 тис. га. Наразі проводиться активна підготовку посівного матеріалу. Зокрема проводиться очистка, калібровка, обробка та фасування насіння сої у біг беги.
Про це зазначає агрономка із насінництва Антоніна Приліпко.
«Агро-Регіон 95 % потреб закриває власним насінням сої. Цьогоріч також закуплено 35 т насіння першої репродукції трьох різних сортів для подальшого розмноження, вирощування насіння наступних років, яке буде використовуватися потім для товарних посівів», — уточнює вона.
При цьому агрономка із насінництва додає, що кожна партія власного та покупного насіння (окрім сої, це також соняшник та кукурудза) проходить дослідження на визначення маси тисячі, енергії та схожості, якості калібрування та протруєння. При виявленні неякісних партій насіння повертається постачальнику, власне бракується і не допускається до висіву.
«Спираючись на дані таких досліджень ми виводимо середні дані по цих показниках і визначаємо рекомендовану норму висіву для промислового посіву», — каже Антоніна Приліпко.
Нагадаємо: в 2024 році виробництво сої в Україні було рекордним – 6 млн тонн
Джерело: propozitsiya.com