Угорщина вважає за необхідне зберегти до кінця 2023 року заборону на постачання до країн Східної Європи української кукурудзи та соняшнику. Про це заявив міністр сільського господарства країни Іштван Надь за підсумками засідання Ради сільського господарства та рибальства ЄС, яка відбулася цього тижня в Люксембурзі.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на АПК-Інформ.
Як вважає міністр, діюча заборона має сенс з економічної точки зору лише в тому випадку, якщо вона буде зберігатися принаймні до початку збирання та зберігання нового врожаю.
«Стосовно пшениці та ріпаку заборона може діяти до 15 вересня, а от кукурудзи та соняшнику – ні. Тому логічним кроком є продовження заборони на імпорт в ЄС до 31 грудня, принаймні для цих двох культур», – підкреслив він.
Також Надь повідомив, що він ініціював переговори зі своїми французькими та німецькими колегами по міністерствах, щоб обговорити питання «збоїв» на європейському ринку через українське зерно.
«Мета – знайти спільні європейські рішення. Найважливіше – це підготуватися до присутності української аграрної продукції на європейському ринку в довгостроковій перспективі, тому потрібно шукати комплексні, довгострокові рішення. Українську аграрну продукцію необхідно постачати на ринки країн третього світу, де вона традиційно була присутня ще до російсько-української війни. Забезпечивши зерно в цих регіонах, можна запобігти продовольчій і, відповідно, міграційній кризі», – підкреслив він.
Крім того, на думку І. Надя, Європейська комісія має вжити заходів щодо запровадження прогресивної субсидії плати за транзитні перевезення української агропродукції.
«Треба досягти того, щоб українську сільськогосподарську продукцію ми могли транспортувати якомога далі від кордону. Не лише на внутрішні ринки Союзу, а й до портів Європи, щоб вона також могла потрапити до потребуючих країн», – вважає міністр.
Джерело: propozitsiya.com