Українці ознайомилися з секретами вирощування лохини в Чилі

Чилі – лідер в світі по виробництву та експорту лохини. Українські підприємці, які зараз впевнено відвойовують своє місце на ринку Євросоюзу, з’їздили в Чилі, щоб перейняти досвід успішної країни. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на інформаційний портал delo.ua.

Сектор лохини в останні роки демонструє найвищі темпи зростання серед всього плодоовочевого сегмента України. Тільки в 2018 році, згідно з оцінками експертів, було закладено не менше 700 га нових плантацій лохини. Загальна площа під ягодою виросла відразу на 44% за один рік (загальна площа становить не менше 2,1 тисячі га). Тобто ця молода галузь в останні роки стрімко зростає.

“Україна однозначно може зайняти своє місце на світовому ринку”, – вважає Іван Гречковський, директор компанії Family Garden, яка вирощує лохину та малину на 150 га в Київській області.

“Мета поїздки в Чилі – посилити конкурентоспроможність українських компаній, які вирощують і експортують ягоди”, – пояснила Фередерін Дерлот, фахівець по продуктах харчування та овочам в ITC. За тиждень поїздки в Чилі українські підприємці відвідали більш ніж 10 ферм і підприємств, які займаються лохиною і черешнею.

“Український ринок, особливо свіжої лохини, дуже молодий і ще не сформований в порівнянні з чилійським, – каже Ірина Кухтіна, президент асоціації “Ягідництво України”. – Тому було цікаво подивитися, як вони працюють. Близько 12% свіжої лохини експортується в країни Азії , зокрема в Китай, де найвища ціна. Доставка морем туди займає 45 днів. Нам в першу чергу було цікаво дізнатися, як чилійці домоглися такого результату, за допомогою якої технології у них вийшло “розтягнути” термін зберігання свіжої лохини до 90 днів”.

Виявилося, ніякого rocket science. Успіх чилійців на світовому ринку лохини не пов’язаний з якимись особливими сортами ягоди. Вся справа в дисципліні і чіткому дотриманні температурного режиму.

“У Чилі дотримуються “холодної ланцюжка поставки”, – говорить Іван Гречковський. – До поїздки в Чилі я не розумів, як вони більше 40 днів везуть ягоду в Чилі, тільки після цього пакують, доставляють в магазини і продають. Після побаченого і почутого ми на нашому підприємстві розглянемо можливість експорту в більш далекі країни, наприклад, країни Азії та Об’єднані Арабські Емірати”.

Саме технологія охолодження дозволяє чилійцям доставляти лохину не тільки в Сполучені Штати, але також в Європу і навіть Китай. І якраз Китай – це найвигідніший для чилійців покупець, там ягоду продають за ціною $5 за кілограм. Тоді як в Європі та Сполучених Штатах ціна нижче – $3,5 і $2,7 відповідно.

Що ж це за технологія? У Чилі зібрана ягода знаходиться на полі не більше двох годин. “На великих підприємствах прямо на полях знаходиться гідрокулер. А в машині, яка доставляє ягоду, рефрижератор, щоб охолоджувати її прямо по дорозі від поля до сортувальної лінії, – розповідає Ірина Кухтіна. – Крім того, чилійці строго витримують триетапне охолодження”.

“Зайва година на полі без охолодження – це мінус один день, який ягода зможе бути на полиці магазину”, – пояснює Ірина Кухтіна. І додає, що саме цього і варто було б повчитися українським підприємцям у чилійців.

Як роблять чилійські ягідники? Температура ягоди на поле +20 – +25 градусів. На першому етапі лохину охолоджують до +6 – +8 градусів, іноді це роблять прямо в машині по дорозі на сортування. Після цього лохина охолоджується до +2 – +4 градусів, а далі температура доводиться до 0.

“В Україні ж деякі підприємці використовують метод трьохетапного охолодження. Зазвичай температуру відразу збивають до +2 – +4 градусів. Більш того, багато хто не витримує температуру 0 градусів. Тому якість ягоди нижче”, – розповідає Ірина Кухтіна.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *