За 2016–20 роки загальна площа земельних ділянок, на яких в Україні вирощуються персики, скоротилася на 21% – до 2700 га, що призводить до зростання імпорту цих фруктів. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на «АПК-Информ: овочі та фрукти».
В 2020 році обсяги вирощування персиків скоротилися на 29% в порівнянні з 2019 роком – до 17,1 тис. тонн, 81% їх виробництва припадає на Одеську, Херсонську, Дніпропетровську та Запорізьку області.
При цьому близько половини даних фруктів вирощуються фермерськими та промисловими господарствами, і саме для них характерно скорочення насаджень персиків і обсягів їх виробництва.
«На півдні України з кожним роком все більш посушливий клімат, і стає все складніше вирощувати персики без використання додаткового зрошення. Для встановлення зрошувальних систем необхідні додаткові капіталовкладення, а в поєднанні зі значною ціновою конкуренцією з боку імпортних поставок персика це стає недоцільним», – пояснила аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Так, в 2020 році Україна імпортувала 48,3 тис. тонн персиків – в 2,8 рази більше, ніж справила. Основними країнами-постачальниками даного фрукта в 2020 році стали Греція (65% імпортованого обсягу), Туреччина (16%) та Іспанія (10%).
Джерело: propozitsiya.com