Агропродовольчий сектор України, попри війну, залишається інвестиційно привабливим через наявні природно—кліматичні умови, накопичену експертизу та кваліфіковані кадри, відносно низьку вартість основних факторів виробництва (землі та робочої сили), розвинену логістику, орієнтацію на експорт, високий попит на продукцію на міжнародних ринках та близькість до європейського ринку.
Згідно з даними FAO, загальна вартість основного капіталу в українському агросекторі, включно з секторами переробки, оцінюється на рівні $29 млрд.
«Якщо говорити про українську офіційну статистику, то за останні 10 років обсяг інвестицій зріс майже в п’ять разів — з 11,6 млрд грн у 2010 році до 49,1 млрд грн у 2021-му. Водночас у доларах США інвестиції у різні періоди становили приблизно $1-2 млрд/рік», — зазначає в коментарі AgroPortal.ua керівник галузевої групи з харчової промисловості та сільського господарства «Делойт» в Україні Ярослав Серпутько.
За його словами, на обсяг інвестицій впливали різні чинники: макроекономічні показники в країні, рентабельність виробництва, політичні ризики, очікування щодо відкриття ринку землі, пандемія тощо.
Ярослав Серпутько, керівник галузевої групи з харчової промисловості та сільського господарства «Делойт» в Україні
За видами діяльності у 2021 році левову частку (майже 80%) інвестиційних ресурсів було спрямовано на вирощування однорічних та багаторічних культур, тобто на ті види діяльності, які є найбільш прибутковими, та де найшвидше обертаються кошти. Проте тільки 14% ресурсів було інвестовано в галузь тваринництва.
Джерело: agroportal.ua