Австралійська компанія Vow, що займається вирощуванням м’яса, в науковому музеї NEMO в Амстердамі (Нідерланди) представила фрикадельку, виготовлену з вирощеного в лабораторії м’яса вимерлого шерстистого мамонта.
Науковці зазначили, що вживати це м’ясо поки що небезпечно, оскільки білок, якому тисячі років, потребує перевірки, пише AFP.
«Ми обрали м’ясо шерстистого мамонта, оскільки він є символом втрати, спричиненої зміною клімату», — розповів співзасновник Vow Тім Ноаксміт.
М’ясо, вирощене протягом декількох тижнів, було «культивоване» вченими, які вперше визначили послідовність ДНК міоглобіну мамонта, ключового білка, що надає м’ясу його смаку.
Заповнивши деякі прогалини в послідовності мамонтового міоглобіну за допомогою генів африканського слона, найближчого живого родича мамонта, його потім ввели в клітини овець за допомогою електричного заряду.
«Запах був схожий на той, коли ми готуємо крокодиляче м’ясо», — зазначив головний науковий співробітник Vow Джеймс Райан.
Британський експерт з альтернативних білків Крістофер Брайант вважає, що потенційним споживачам немає чого боятися культивованого м’яса.
«На відміну від звичайного м’яса, яке походить від брудних і непередбачуваних тварин, культивоване м’ясо виробляється з надзвичайною точністю в санітарно-гігієнічних умовах. Завдяки цьому воно не містить харчових патогенів, антибіотиків та інших забруднювачів, які часто зустрічаються в м’ясі тварин», — сказав він у коментарі AFP.
Джерело: agroportal.ua